De gezondheidseffecten nader toegelicht
Als je van koffie en/of thee houdt, drink je er zo vier of vijf koppen per dag van. Hoe gezond is dat? En is van de twee drankjes gezonder dan de andere?
Er is in ieder geval goed nieuws voor liefhebbers van beide: zowel koffie als thee vormen voor ons lichaam een belangrijke bron van antioxidanten en verlagen de kans op een heleboel ziekten en kwaaltjes. De gezondheidseffecten op een rij:
Thee...
• verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
• verkleint de kans op Alzheimer
• verkleint de kans op diabetes type 2 (met 40% bij 3 of meer koppen zwarte of groene thee per dag)
• verkleint de kans op een beroerte
• verlaagt de bloeddruk
• verlaagt de cholesterol
• helpt bij afvallen
Koffie...
• verkleint de kans op hart- en vaatziekten
• verkleint de kans op onder meer huidkanker
• verkleint de kans op Alzheimer
• verkleint de kans op diabetes type 2 (met 30 procent bij 5 koppen per dag)
• verkleint de kans op Parkinson
Op het eerste gezicht zou je misschien concluderen dat thee en koffie even gezond zijn, gezien de vergelijkbare gezondheidseffecten. Toch wordt het een ander verhaal als we kijken naar de werking van beide drankjes en wat er precies gebeurt als je de bijbehorende stoffen in je lichaam krijgt. Want zodra we dat gaan vergelijken, vallen er aan thee drie dingen op.
1. Meer en langer energie
Beide drankjes zorgen voor een boost energie, maar thee doet dit op een andere manier dan koffie. Je hebt geen last van de zogenaamde cafeïnecrash die je wel krijgt na een kop koffie als die is uitgewerkt. Er zit weliswaar drie keer zoveel cafeine in een kop koffie, maar thee levert juist een dubbele dosis energie op. Bovendien maakt cafeïne je 'psychisch afhankelijk'; iedereen die meer dan drie koppen koffie per dag drinkt en daar opeens mee stopt, zou de gevolgen moeten merken, met hoofdpijn en concentratieproblemen als meest gebruikelijke klachten.
Er is natuurlijk ook cafeïnevrije koffie, maar of dit beter is dan normale koffie wordt massaal betwijfeld. Onderzoekers aan de American Heart Association concludeerden zelfs het tegenovergestelde. Een groep testpersonen dronk een aantal maanden gewone koffie, een andere groep cafeïnevrije koffie en een derde groep water. Na drie maanden bleken er bij de cafeïnevrije drinkers aanmerkelijk meer vetzuren in hun bloed te zitten.
2. Natuurlijke focus, minder stress
Een kop koffie geeft je meer focus, maar alleen doordat je moeheids-receptoren tijdelijk zijn uitgeschakeld en je bloeddruk verhoogd is. Thee, en dan met name groene thee, zorgt ook voor meer focus, zonder je brein 'voor de gek te houden' en je lijf op te jagen. Je bloeddruk gaat niet omhoog - bij zwarte en groene thee juist omlaag - en dus zal je minder snel stress ervaren.
3. Goed voor je lijf
Bovendien komt een kop thee de weerstand ten goede en kan een vervelende, snotterende neus laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Daarnaast heeft thee een positief effect op de stofwisseling en het vetverbrandingssysteem. Voedsel wordt sneller omgezet in energie, terwijl afvallen aanzienlijk makkelijker gaat. Het kan je dus flink helpen bij afvallen. Ten slotte houdt thee je huid makkelijker vochtig dan water.
Conclusie
We kunnen concluderen dat thee gezonder is dan koffie, maar dat geldt niet voor alle theesoorten.
Door de cafeïne in de meeste koffie- en theesoorten, is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20:00 uur. Uitzondering daarop is kruidenthee, daar zit geen cafeïne in.
Bronnen: Gezondblog.nl, TimeManagement.nl