Zo eet je goed in het ziekenhuis

Getty Images

Veel mensen gaan slechter gevoed het ziekenhuis uit dan ze er in komen. Terwijl krachtvoer voor het herstel juist zo nodig is. In slechts 10% van de ziekenhuizen mag je zelf kiezen wanneer je wat eet. Tip; vraag je bezoek om toastjes met brie of zalmsalade, noten, kaas, worst of kwark voor je mee te nemen.

Herstellen van een operatie is te vergelijken met topsport. Het lichaam maakt overuren om de wond te repareren en dat vreet energie. Afvallen na een operatie lijkt misschien aanlokkelijk (mooi, zomaar een paar kilo kwijt) maar het is geen vetweefsel maar spierweefsel dat verdwijnt. Voor het herstel is dit niet gunstig.

Energierijke voeding

Na een operatie is de behoefte aan eiwitten én calorieën verhoogd. Het lichaam heeft eiwitten nodig om wonden te herstellen en om spieren weer op te bouwen. Vlees, vis, kaas, melk, kwark, noten en peulvruchten bevatten veel eiwitten. Energierijke voeding (met veel calorieën) zorgt ervoor dat het lichaam de eiwitten direct kan benutten voor spieropbouw. Krijg je te weinig calorieën binnen, dan gebruikt het lichaam de eiwitten als energiebron en niet als bouwsteen om de spieren op peil te houden.

Probeer daarom in het ziekenhuis zo goed mogelijk te eten. Per kilo lichaamsgewicht heb je minstens 1 gram eiwitten nodig. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo, dan moet je dagelijks minstens 70 gram eiwitten binnenkrijgen. Neem per snack of maaltijd liefst een portie die flink wat eiwitten bevat: 25 tot 30 gram eiwitten. Vraag een extra toetje en eet voor het slapengaan een eiwitrijke snack, want ook tijdens de nacht gaat de spieropbouw door.

Tussendoortjes

In het gunstigste geval kun je zelf bepalen wanneer je wat eet, maar helaas kan dit slechts in een op de tien ziekenhuizen. Eet vooral ook tussendoortjes. Voor veel patiënten is het na een operatie bijna onmogelijk om alleen uit drie hoofdmaaltijden voldoende eiwitten binnen te krijgen. Worden er geen tussendoortjes aangeboden? Vraag dan het bezoek 'krachtvoer' mee te brengen.

Krachtvoer

Na een operatie heeft het lichaam extra eiwitten én energie nodig. Deze tussendoortjes helpen daarbij:
• Toastjes met brie, zalm of eiersalade. Bevat per 100 gram beleg gemiddeld 20 gram eiwitten. Per toastje 3 gram eiwitten.
• Halfvolle kwark. Per 100 gram 12 gram eiwitten. Per portie van 150 ml 17 gram eiwitten.
• Gekookt ei met een plakje ham. Per 100 gram 16 gram eiwitten. Per portie 11 gram eiwitten.
• Tosti ham-kaas. Per 100 gram 13 gram eiwitten. Per tosti 15 gram eiwitten.
• Haring. Per 100 gram 18 gram eiwitten. Per haring 14 gram eiwitten.
• Lekkerbekje. Per 100 gram 22 gram eiwitten. Per lekkerbekje 32 gram eiwitten.
• Kaas en worst. Per 100 gram gemiddeld 19 gram eiwitten. Per blokje kaas met plakje worst 6 gram eiwitten.
• Noten en pinda’s. Per 100 gram gemiddeld 23 gram eiwitten. Per handje van 25 gram 6 gram eiwitten.
• Speciale drinkvoeding (voorgeschreven door een diëtist als er risico op ondervoeding is). Per 100 gram tussen 7 en 14 gram eiwit (afhankelijk van het merk). Per portie van 125 ml 9 tot 18 gram eiwitten.

Auteur