Bronchoscopie met elektromagnetische navigatie

Getty Images
 
Voor het onderzoeken van longweefsel op tumoren wordt gewoonlijk een flexibele bronchoscoop gebruikt. Veel bronchoscopen kunnen echter tumoren in de uithoeken van de longen niet vinden of bereiken, omdat de dunnere bronchiën daar niet wijd genoeg zijn voor het gebruik van een gewone scoop. 
 
Ruim tweederde van de longmassa bevindt zich in de periferie. EMN-bronchoscopie is een technologie waarbij elektromagnetische navigatie gecombineerd wordt met real-time 3D CT-beelden. Dit stelt artsen in staat om biopten te nemen en longmassa te behandelen in diepgelegen delen van de longen.
 
Voorafgaand aan een EMN-bronchoscopie wordt een CT-scan gedaan om potentiële longtumoren op te sporen. De CT-scan wordt vervolgens in een computer geladen en gebruikt voor met maken van een virtuele, driedimensionale 'wegenkaart' van de long. Een arts tekent daarop aan waar de gevonden tumoren zich bevinden en plant een route door de long om de tumoren te bereiken. 
 
De patiënt wordt op een laagfrequent elektromagnetisch bed gelegd. Een bronchoscoop met een gidssonde wordt via de luchtpijp in de bronchiën van de patiënt ingebracht. Het elektromagnetische bed stelt de dokter in staat om de sonde in real-time op de virtuele kaart te volgen en aldus de scoop diep in de long te geleiden. De dokter kan de bewegingen en de richting van de sonde sturen en het apparaat naar de dunste bronchiool  dirigeren. Als de tumor bereikt is, wordt de sonde verwijderd en wordt een chirurgisch instrument via de buis ingebracht om een biopt te nemen. 
 
EMN-bronchoscopie kan ook worden gebruikt in combinatie met externe bestralingstherapie, zoals tomotherapie, om perifere tumoren te bestrijden met een gerichte vorm van bestralen, waarbij de tumor een hoge dosis straling ontvangt en het omliggende gezonde weefsel minimaal aan straling worden blootgesteld.
Auteur