Gebakken schol met paksoi en pruimen

Gezond eten is lekker en verstandig. Je hoeft daarvoor lang niet altijd in kookboeken te duiken. Eigen creaties kunnen net zo voedzaam en verantwoord zijn als de menu's van diëtisten. Daarom vroegen we bezoekers hun lekkerste en gezondste recepten in te sturen. De beste inzendingen vind je hier terug, zoals Gebakken schol met paksoi en pruimen.Gezondheidskeuring van diëtiste Kim Vermeulen"Groente en fruit in 1 maaltijd, vezelrijk en heel gezond!" Per persoon (inclusief een portie zilvervliesrijst en pruimen met schil): 536 calorieën, vet 6,5 gram waarvan 1,5 verzadigd en 9 gram vezels.

Ingrediënten

  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd of geperst
  • 6 rode pruimen, ontveld en gehalveerd.
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • Spaans pepertje (rood)
  • 3 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels water
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • stronk paksoi: bladeren grof snijden, stelen in stukjes van 1 cm snijden.
  • 2 scholfilets
  • olie om te wokken

Bereiding

Fruit de ui met knoflook, Spaanse peper, zout, peper en een eetlepel suiker.

Voeg na 5 minuten de gehalveerde pruimen toe, en bak het 3 minuten zachtjes mee. Verwarm in een steelpannetje de mirin, sojasaus en suiker, totdat alle suiker is opgelost. Giet deze saus (op één eetlepel na) over het ui-pruimen-mengsel. Houd de pruimen warm tot gebruik.

Bak dan de scholfilets in olie snel bruin. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verhit olie in een wol en bak de paksoistukjes 2 minuten. Voeg daarna de bladeren toe. Nog even kort bakken en dan de resterende eetlepel saus toevoegen.

Deze scholvariatie kun je met rijst serveren: schep een grote schep rijst op een bord, dan de scholfilet met een halve pruim en schepje saus er bovenop, en dan de paksoi en resterende pruimen ernaast.

Auteur