Een geurige en verwarmende soep die traditioneel wordt geserveerd met kaascroutons. Er kan desgewenst ook een mengsel van parmezaanse kaas en gruyère voor worden gebruikt. Dit recept komt uit het boek Gezond eten zonder gluten van Allen & Kearney.
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 1,3 kg uien, in dunne ringen gesneden
- 1,8 l zelfgetrokken runder-, kippen- of groentebouillon (zie blz. 152-153)
- zout en vers gemalen zwarte peper
- Voor de afwerking:
- 6 sneetjes glutenvrij wittebrood (zie blz. 118), in sneetjes van 1 cm dik gesneden en geroosterd
- 75 gram vers geraspte belegen Goudse kaas
Bereiding
Verhit de boter in een pan. Schep de uienringen in de pan en laat ze op laag vuur zonder deksel 40-60 minuten fruiten. Schep ze regelmatig om tot de uien donker gekleurd en gekarameliseerd zijn, maar niet verbrand. Let goed op dat de uien goed gekarameliseerd zijn, want anders wordt de soep te flauw en te zoet. Voeg de bouillon toe, breng de soep op smaak met wat zout en peper, breng aan de kook en laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken.
Leg intussen de geroosterde sneetjes glutenvrij brood op een broodplank en steek er met behulp van een gladde uitsteekvorm 6 rondjes met een doorsnee van 8 cm uit. Bestrooi de sneetjes dik met de geraspte kaas. Verwarm de ovengrill voor.
Schep de soep in diepe soepkommen en leg op elke kop een sneetje brood met kaas. Schuif de kommen onder de hete grill tot de kaas is gesmolten en begint te kleuren. Serveer meteen. Let op: de soep is gloeiend heet. Bon appetit!Voedingswaarden
- Gezond eten zonder gluten