'Groene' zorg in opkomst

Zoals het groene verpleeghuis op Texel

Getty Images

We kunnen kiezen voor groene stroom, een verantwoorde bankrekening en een elektrische auto. Ook voor de zorg, een vervuilende sector, komen er steeds meer duurzame alternatieven. Wat dacht u van een groen verpleeghuis op Texel? Op het congres over duurzaamheid in de zorg, dat het ministerie van Volksgezondheid 7 oktober hield, kwamen interessante voorbeelden voorbij.

Voor wie daar nog over twijfelt: klimaatverandering is de grootste bedreiging voor de gezondheid van de mensheid, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Klimaatverandering bedreigt schone lucht, schoon drinkwater, de voedselvoorziening en een veilig woonplek. Volgens de WHO vallen er jaarlijks 13 miljoen klimaatdoden door directe en indirecte gevolgen van de klimaatverandering. Denk aan luchtvervuiling, ziekte-uitbraken, extreme weersomstandigheden, verplichte verhuizingen, minder voedselzekerheid en druk op mentale gezondheid. De aanpak van de vervuiling en verduurzaming is daarmee hard nodig.

Zorg zelf ook vervuiler

De zorg mag daarbij de hand in eigen boezem steken en zelf ook minder gaan vervuilen, zegt WHO-programmamanager Dorota Jarosińska op het jaarlijkse congres over duurzame zorg. Om een voorbeeld te noemen: de Nederlandse zorgsector is verantwoordelijk voor maar liefst 7 procent van de nationale uitstoot van broeikasgassen. Er mogen dus meer groene dokters, verpleeghuizen en ziekenhuizen komen. Er zijn bijvoorbeeld klimaatdoelstellingen opgesteld voor gebouwen in de zorg, met plannen om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Op het congres kwamen meer voorbeelden voorbij van ‘groene’ zorg:

Voorbeeld: het groene verpleeghuis

Frido Kraanen, bestuurder van Zorgorganisatie Omring, vertelt over plannen om een groen verpleeghuis te openen op Texel. Dit plan sprak erg aan, want het kreeg de juryprijs Duurzaam Zorgidee 2021. Het gaat om een volledig duurzaam verpleeghuis op Texel, met als beoogde locatie de huidige Vrije School op de hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat in Den Burg.

Voorbeeld: minder diabetes-afval

Met het initiatief ‘#plasticdiabetessoep’ vragen mensen met diabetes aandacht voor de grote hoeveelheid plastic afval die zij ongewild dagelijks weggooien. Ze kunnen niet anders, want ze hebben de diabetes hulpmiddelen zoals spuiten en pincetten nodig. Maar kan dat niet beter? Is er bijvoorbeeld iedere keer zo'n grote bijsluiter nodig, als je de medicijnen al jaren gebruikt? Een QR-code zou ook kunnen volstaan. Met dit soort ideeën gaan ze de industrie stimuleren om groenere alternatieven te ontwikkelen. Dit initiatief won de publieksprijs op het congres.

Voorbeeld: wijkverpleging op de ebike

Wijkverpleegkundigen die langs komen op een ebike, in plaats van met de auto. De medewerkers van Vierstroom Zorg Thuis hebben deze overstap gemaakt. Zij kregen een ebike van de zaak. Het is overigens niet zomaar een ebike, maar een speciaal model dat extra lang doet met een volle accu.

Voorbeeld: groene huisartsen

De kennisorganisatie voor huisartsen NHG heeft een e-boek uitgebracht waarmee de huisarts de praktijk kan vergroenen. Denk aan verduurzaming van gebouw, inrichting, praktijkvoering en consultvoering.

Voorbeeld: groene intensive care

De intensive care afdeling van een ziekenhuis is niet alleen levensreddend, maar helaas ook zeer vervuilend. IC-apotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus MC streeft naar een IC zonder afval, waarbij grondstoffen opnieuw worden gebruikt. In haar project ‘The green intensive care’ werkt zij daaraan. Ze gaat eerst in kaart brengen hoeveel materialen en grondstoffen worden verbruikt, en vervolgens kijken hoe het minder kan. In september woon ook zij een prijs voor dit initiatief.

In Plus Magazine van maart gaan we meer aandacht besteden aan 'groene' zorg. Heeft u ervaringen hiermee? Mail ons: gezondheid@roularta.nl

Auteur