Hoe kies ik de gezondste vis?

Kies vooral voor vette vis zoals makreel, haring en zalm

zalm
Getty Images

Ik lees steeds meer over schadelijke stoffen in vis. Er is mij verteld dat vooral vette vis schadelijke stoffen zoals zware metalen bevat. Maar van het Voedings­centrum moet ik eigenlijk één keer per week, liever nog twee, vette vis eten. Hoe kies ik de gezondste vis? En is vis uit blik even gezond?

Mary Stottelaar, diëtist: 

Vis eten is inderdaad gezond: het ­levert je eiwitten, jodium, vitamine D en de unieke omega-3-visvetten. Het officiële advies is: eet één keer per week vis, en kies vooral voor vette vis zoals makreel, haring, zalm, sardines en heilbot. Deze bevatten meer omega-3-visvetten dan magere vis als kabeljauw, schelvis en pangasius. Ik snap je bedenkingen ­vanwege de verontreinigingen. Maar de positieve aspecten van vis wegen zwaarder. Bovendien is de kans op verontreinigingen het grootst bij grote roofvissen zoals ­tonijn en zwaardvis, omdat deze leven van kleinere vissen en alle kleine beetjes schadelijke stoffen daaruit zich dan in de roofvis ophopen. Eet daarom ook kleinere soorten als sardines of haring. Daarnaast is het, om het risico te spreiden, goed om te variëren in soorten. Het maakt niet uit of je vers, diepvries of uit blik neemt.

Mary Stottelaar is diëtist bij PuurGezond. Ze volgt de wetenschap op de voet en schrijft al jaren over voeding en gezondheid. Haalbaarheid en smakelijkheid van adviezen staan bij haar voorop. Voor Plus Magazine beantwoordt ze vragen over voeding, afvallen en gezond leven.

Wilt u ook een vraag stellen?

Huisarts Rutger Verhoeff en een wisselend panel van deskundigen - waaronder Mary Stottelaar - beantwoorden vragen voor Plus Magazine.  Stel uw vraag hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal een van onze experts deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine