Getty Images
We horen altijd dat ontbijten gezond is, dus doen we ons best om onze volwassen zoon en puberdochter dat bij te brengen. Maar wat we ze ook voorschotelen, ze eten het niet. Brood, rijstwafels, beschuit, havermoutpap, met tegenzin eten ze soms een paar happen. Ze hebben dit al van kleins af aan. Is het iets met slikken in de ochtend? Hoe kunnen we hier op een positieve manier mee omgaan?
Patricia Schutte, voedingsdeskundige:
Ontbijten is inderdaad gezond. Het geeft energie om de dag goed te beginnen, helpt de darmen op gang en zorgt ervoor dat je later op de dag minder snel naar tussendoortjes grijpt. Heel goed dat jullie de kinderen dat proberen mee te geven.
Uit je verhaal begrijp ik dat je kinderen niet gewend zijn om te ontbijten en dat ze nu al wat ouder zijn. Eigenlijk moeten ze nu nog leren ontbijten, zoals ze als kind ook bepaalde smaken hebben leren waarderen door ze vaak te proeven.
Maar het kan best wennen zijn om ineens te gaan eten ’s ochtends als je dat voorheen nooit deed. Zeker als ze geen sterk hongergevoel hebben in de ochtend, maar dat heeft niets te maken met een lichamelijk probleem. Leg ze uit waarom ontbijten goed voor ze is en dat het een tijdje kan duren voordat ze eraan gewend zijn. Oefening baart kunst.
Blijf het goede voorbeeld geven door zelf te ontbijten, dek de tafel ook gewoon voor de kinderen. Ze mogen altijd aanschuiven, maar dwing ze niet om te eten. Zorg dat ze hun ontbijt mee kunnen nemen voor een verlaat ontbijt, bijvoorbeeld in de eerste pauze, als ze honger beginnen te krijgen. Dan hebben ze in elk geval iets voedzaams bij zich en hoeven ze niet terug te vallen op de snoepautomaat.
Haal in huis wat ze lekker vinden. Dit kan volkorenbrood zijn, maar tegenwoordig heb je ook handige meeneembakjes met verschillende compartimenten voor yoghurt, fruit en muesli. Of laat ze een makkelijke smoothie maken van fruit, yoghurt en een paar scheppen Brinta. Je kunt dit ’s avonds al klaarmaken.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.