Nieuwe inzichten
Bij rsi kunnen verschillende lichaamsdelen betrokken zijn en er zijn veel symptomen. Dat alles maakt het lastig te bepalen hoe deze aandoening het beste te behandelen is. Nieuwe onderzoeken bieden perspectief en hoop.
Rsi, oftewel repetitive strain injury, wordt steeds vaker aangeduid met cans: 'complaints of arm, neck and/or shoulder' (klachten aan arm, nek en/of schouder).
De 'r' en de 'i' uit rsi bleken discutabel; er hoeft geen sprake te zijn van repetitieve bewegingen en ook niet van letsel (injury). Daarom is er voor een algemenere term gekozen: cans. Dat doet de aandoening meer recht.
Kwart van alle Nederlanders
Er vallen een hoop klachten onder; van tintelende vingers, krachteloze polsen en pijnlijke bovenarmen tot gezwollen schouderspieren, kramp in de schouders zelfs en een vastzittende nek.
En een groot aantal verschillende beroepsgroepen kunnen er last van krijgen. Niet alleen mensen die veel achter de computer werken, maar bijvoorbeeld ook kappers. Uit verschillende onderzoeken en metingen blijkt dat cans een groot probleem is in Nederland.
Tussen 2000 en 2005 hebben gezaghebbende organisaties als TNO Arbeid en CBS diverse keren bekeken hoeveel mensen last hebben van cans (toen nog rsi). Hun percentages kwamen telkens uit tussen ongeveer 20 en 25. Kort gezegd: bijna 1 op de 4 Nederlanders heeft er last van.
De jaarlijkse kosten voor de maatschappij werden in 2006 door TNO Arbeid op 2 miljard becijferd. Niet heel veel mensen melden zich officieel ziek met cans (uit angst voor hun loopbaan?), maar degenen die dat wel doen, zijn voor lange tijd uit de running. Zo'n 4000 mensen zijn jaarlijks langere tijd ziek vanwege cans.
Hoopgevend onderzoek
De afgelopen jaren baarden enkele onderzoeken opzien. Zoals een promotieonderzoek van Stefan IJmker aan het VU medisch centrum. Hij toonde aan dat mensen die lange tijd achter hun computer zitten, niet per definitie meer kans hebben op klachten, dan mensen die minder uur per dag achter de computer zitten.
Belangrijker bij het ontstaan van cans waren psychosociale en organisatorische factoren, zoals de mate van eentonigheid van het werk en de waardering die je ervoor krijgt.
Deense onderzoekers hebben verder aangetoond dat krachtoefeningen (bijvoorbeeld in een sportschool) die direct op de nek en schouders zijn gericht, niet alleen de spierkracht in dat gebied doen toenemen, maar vooral ook de pijnklachten verlichten.
Dergelijke onderzoeken zijn slechts puzzelstukjes op weg naar een mogelijke oplossing en behandeling van cans, maar ze zijn zonder meer hoopgevend.
Adviezen
Totdat er een echte behandelmethode is voor cans, gelden voor beeldschermwerkers in elk geval de volgende adviezen:
- Leer op de juiste manier zitten.
- Gebruik je muis zo weinig mogelijk, gebruik sneltoetsen.
- Laat je armen rusten op het moment dat je de muis niet gebruikt.
- Leer blind typen.
- Zoek een muis die bij je past.
- Zorg voor rustmomenten.
- Gebruik pauzesoftware.
- Zorg voor een goede inrichting van je werkplek.
- Zorg voor afwisselend werk.
- Negeer pijnsignalen niet.
- Beweeg veel.
- Drink voldoende.