Mijn kale hoofdhuid voelt al lange tijd ruw aan. Ik heb een zalfje van de specialist gekregen, maar dit gaf geen resultaat. Er zitten kleine korstjes op die uitnodigen tot pulken.
Na het douchen smeer ik mijn hoofdhuid in met wat vet. Ik ben geen zonaanbidder en draag een cap als ik lang in de zon loop. Wat kan ik doen om mijn hoofdhuid zo optimaal te onderhouden en herstellen.
Meneer Schuiling (65)
Dick van Gerwen, dermatoloog:
Waarschijnlijk is er bij u sprake van actinische keratosen. Dit zijn kleine hoornplekjes, die vaak verschijnen op oudere leeftijd op zonbeschenen gebieden, dus vooral schedel, gelaat, armen en handruggen. Ze zijn te beschouwen als klein voorlopertjes van huidkanker. Ongeveer in 5 tot 10 procent van de gevallen kunnen deze plekjes zich in de loop van de tijd ontwikkelen tot huidkanker.
De hoornplekken ontstaan doordat door veroudering de huidcellen minder goed functioneren. Normaal maken de huidcellen een mooi glad hoornlaagje, de beschermlaag van ons lichaam. Doordat de huidcellen niet goed meer werken vormt zich geen glad hoornweefsel maar kleine ophopingen van hoorn. Deze voelen dan aan als korstjes. Als er aan gepulkt wordt kunnen kleine wondjes ontstaan waarop korstjes komen.
Veroudering van de huid wordt versneld door uv-stralen van de zon of van de zonnebank. Hoe meer uv-stralen iemand in de loop der jaren opdoet, hoe sneller de huid veroudert. Daardoor vergroot de kans op minder goed functionerende huidcellen en dus ook op actinische keratosen of zelfs huidkanker. Het is dus belangrijk gelaat en schedel te beschermen tegen de zon om het risico op huidkanker te beperken.
Overigens geven uv-stralen ook meer schade aan de bindweefselcellen van de huid, waardoor de huid zijn elasticiteit verliest en er ook meer rimpels kunnen ontstaan.
Oppervlakkige actinische kertaosen kunnen vaak nog wel met een crème worden behandeld, bijvoorbeeld 3% diclofenac gel, 5% salicylzuurzalf, of ook wel tretinoinecreme 0,05%. Grotere plekjes kunnen door huisarts of dermatoloog worden behandeld met bevriezen met vloeibare stikstof, zoals ook wel met gewone wratten gebeurt, of met wat agressievere crèmes zoals Efudix crème of Aldara crème. De dermatoloog kan moeilijke plekken ook nog behandelen met fotodynamische therapie of CO2-laserbehandelingen.
Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!