Door de lagere temperaturen en de hogere energieprijzen gaan steeds meer Nederlanders hout stoken. Een open haard of een houtkachel wordt gezien als een goedkoop alternatief om de energierekening te verlagen. Dat verhoogt de kans dat de brandweer vaker moet uitrukken voor een schoorsteenbrand.
Dat verwacht verzekeringsmaatschappij Univé. Volgens de verzekeraar zijn er gemiddeld bijna vijf schoorsteenbranden per dag. Omdat het stoken van hout aan populariteit wint, is het goed denkbaar dat er de komende maanden meer branden zullen zijn. Het kan vooral tot onveilige situaties leiden als mensen ineens intensief gaan stoken terwijl ze hun kachel of haard jarenlang niet of zelfs nooit hebben gebruikt.
Univé adviseert houtstokers om de schoorsteen vóór het stoken goed te laten vegen. Daarbij wordt niet alleen de aangekoekte laag onverbrande deeltjes verwijderd, maar ook de naar binnen gewaaide droge blaadjes, takjes en andere troep. Die blaadjes en takjes kunnen de luchtafvoer blokkeren en snel in de brand vliegen. Het stoken van open haard en houtkachel behoort tot de top 3 brandoorzaken in Nederland. Vooral onervaren stokers staan hier niet bij stil en zij denken niet aan het nut en de noodzaak van een schone schoorsteen.
Luchtkwaliteit
Doorlopend hout stoken om de gasrekening te verlagen is volgens Univé geen goed idee. Enkele uren stoken voor de gezelligheid is prima, maar bij langdurige verbranding van hout verslechtert de luchtkwaliteit in huis. Als hoofdverwarming is hout stoken niet efficiënt, omdat er veel warmteverlies via de schoorsteen is. Bijkomend nadeel is dat de thermostaat in de woonkamer sneller uitslaat, waardoor andere kamers niet meer worden verwarmd door de cv.
Bron: www.unive.nl