Uit een nieuwe studie van het UMC Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) blijkt microplastic mogelijk schadelijker te zijn dan gedacht. Maar wat is het precies en hoe schadelijk is microplastic?
Wat is microplastic?
Microplastic zijn kunststofdeeltjes tussen de 100 nanometer (een nanometer is een miljardste van een meter) en vijf millimeter. Ze worden nauwelijks door de natuur afgebroken en blijven dus altijd bestaan. Microplastic ontstaat bijvoorbeeld wanneer plastic breekt of versnippert. Maar ook bij het wassen van polyester of nylon kleding.
Risico’s moeilijk in te schatten
Op dit moment is het moeilijk in te schatten wat de risico’s zijn voor de mens en het ecosysteem. Wel is het duidelijk dat het bijvoorbeeld via vis, theezakjes en plastic flessen in onze voedselketen terecht komt. Uit onderzoek bij dieren is gebleken dat één á twee procent van de microplastics bij inname wordt opgenomen in de bloedbaan. De rest verlaat het lichaam weer via de ontlasting.
Immuuncellen en luchtwegen
Onderzoekers van het UMC Utrecht ontdekten dat immuuncellen in een kweekglaasje bepaalde microplastics aanvallen en vervolgens sterven. Dat zou ook in ons lijf kunnen gebeuren. De onderzoekers pleiten daarom voor meer onderzoek.
Onderzoekers van de RuG onderzochten het effect van microplastics op de longen. Vooral nylonvezels (uit bijvoorbeeld kleding) lijken een negatief effect te hebben op de groei van de minilongetjes - longen gekweekt uit longcellen - die gebruikt zijn in het onderzoek.
Meer onderzoek nodig
Hoewel de onderzoekers van de RuG en het UMC Utrecht nog geen harde conclusies kunnen trekken, is het voor de onderzoekers duidelijk dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de schadelijkheid van microplastic voor de gezondheid. Daarover is nog te weinig bekend. Het RIVM stelt dat de overheid pas gerichte maatregelen kan nemen wanneer de gevolgen van microplastic duidelijk zijn.
Bron(nen): NOS, de Volkskrant, RIVM