Tips voor een opgeruimd huis
Een stapel tijdschriften hier, een doos rommel daar. Een zolder waar u niet meer op kunt en kledingkasten waar niets meer bij kan. U wilt wel opruimen, maar hoe? Opruimen kunt u leren!
Soms zijn een paar handige tips en trucs genoeg om die opruimpoging te beginnen of om uw huis opgeruimd te houden. Ziet u echt door de bomen het bos niet meer, dan kunt u een professional organizer inschakelen. Het is hun werk om orde in uw chaos te scheppen.
Structuur aanbrengen
Jop Hammer is professional organizer. Ze adviseert en geeft concrete hulp bij het inrichten en opruimen van woon- en werkruimtes en ondersteunt u bij het efficiënt indelen van uw tijd en het optimaal benutten van uw energie.
"Er kunnen veel redenen zijn waarom u even hulp nodig heeft", weet Jop. "Ouderen vragen me vaak om te helpen wanneer ze moeten verhuizen van een groter naar een kleiner huis. Terwijl mensen met een drukke baan en een druk sociaal leven er niet aan toe komen hun huis op te ruimen."
"Ik ben geen werkster en neem geen sleutel aan om op te ruimen, terwijl u er zelf niet bent. Zo werkt het niet. Ik help wel mee en steek mijn handen uit de mouwen, maar het opruimen moet u echt zelf doen. Ik help u om structuur aan te brengen."
Begin in de slaapkamer
Die structuur is zowel bij het opruimen als het opgeruimd houden heel belangrijk. Jop adviseert dan ook om op één plek te beginnen en zo langzaam het huis door te werken.
"Pak niet alles tegelijkertijd aan, dat lukt niet. Vraagt iemand me om een huis op te ruimen, dan begin ik bijvoorbeeld in de slaapkamer. Eerst zoeken we samen een plek waar we dingen kunnen neerleggen en sorteren."
"Er komen aparte bakken voor spullen die weg kunnen, naar de kringloop gaan, bewaard moeten worden of waarvan u het nog niet zeker weet. Vervolgens halen we de kamer helemaal leeg, maken hem schoon en richten hem opnieuw in. Zo werken we alle kamers af."[PAGEBREAK]
Beginnen met opruimen is de moeilijkste stap, want alles is wel de moeite van het bewaren waard. Toch?
Tips om te beginnen
- Begin klein en overzichtelijk en doe niet te veel in één keer.
- Geef dingen een vaste plek: autosleutels in een bakje op de kast, jassen aan de kapstok, kranten op een stapel en schoenen in de kast. Wanneer u uzelf dat aanleert, sluipt die opruimroutine er vanzelf in.
- Begin in één kamer. Pak een vuilniszak voor wat weg kan en een bak voor wat u weg kunt geven. Loop de kamer door en sorteer uw spullen alleen op 'weg' of 'hergebruik'. Dat scheelt al een stuk.
- Open enveloppen en maak stapels van de administratie, post, rekeningen, kranten en tijdschriften. Label de stapels: belangrijk, betalen, mag weg, afgehandeld of opruimen. Werk stapel voor stapel af. Wen uzelf aan om elke week een half uurtje met uw papierwerk bezig te zijn.
- Veel reclamefolders? Doe een 'ja/nee'-sticker op je brievenbus.
Tips voor de kledingkast
- Bewaar kleding niet eindeloos. Het komt vast wel weer een keer in de mode, maar dan zijn de details net even anders.
- Heeft u iets twee jaar niet meer gedragen? Dan is de kans uiterst klein dat u dat ooit nog zult doen. Breng het naar de kringloopwinkel.
- Organiseer uw kast. Gebruik bakken en mandjes voor sokken en ondergoed.
- Kleding echt kapot of verkleurd? Weg ermee.
- Berg zomerkleding op in de winter en andersom.
- Ruim gewassen kleding gelijk op.
- Gooi gedragen kleding niet op de grond of over een stoel, maar direct in de wasmand of wasmachine.
Professional organizers zijn er ook voor mensen met een Persoons Gebonden Budget (PGB), die structuur nodig hebben in hun dagelijks leven en hulp nodig hebben bij het opruimen van huis of administratie.