Stelling: ‘De minister moet NU iets doen aan het personeelstekort in de zorg’

Getty Images

De zorg heeft tienduizenden vacatures open staan. Uit een enquete onder zorgmedewerkers blijkt dat dat tot gevaarlijke situaties leidt.

RTL nieuws hield een enquête onder 8431 verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers in de zorg. Daaruit bleek dat veel zorgmedewerkers last hebben van het tekort aan collega’s. De veiligheid van zorg komt in gevaar, vrezen de respondenten. Meer dan vijfhonderd zorgmedewerkers geven aan dat ze een ernstige fout met medicijnen hebben meegemaakt.

Medicijnfouten

De respondenten moeten samenwerken met mensen zonder de juiste diploma’s. Of ze zien dat er niet dubbel wordt gecontroleerd of de juiste medicijnen wel worden toegediend. Tientallen medewerkers die zijn ondervraagd denken zelfs dat patiënten om het leven zijn gekomen door het personeelstekort.

Wat vindt u – moet de minister actie nemen op dit prangende probleem?

Ja, de minister moet actie nemen

Vrijwel alle ziekenhuizen klagen dat ze vacatures niet vervuld krijgen. De werkdruk onder verpleegkundigen en andere medewerkers is enorm hoog en het ziekteverzuim groot. Als er dan ook nog ongekwalificeerd personeel bijkomt, wordt het echt onveilig in de zorg. De minister moet nu actie nemen. Bijvoorbeeld door het werken in de zorg aantrekkelijker te maken door extra geld vrij te maken. Of door extra te investeren in het voorkomen van ziekteverzuim.

Nee, dat hoeft niet

Er werken maar liefst 1,2 miljoen mensen in de zorg. Dat er tienduizenden vacatures zijn, is op dat grote aantal niet zo schrikwekkend als het op het eerste gezicht lijkt. Daarbij wilden de respondenten die aan de bel trokken bij RTL nieuws niet met hun naam in de media, bang voor gevolgen. We weten dus nog niet hoe het precies zit. Verder ligt er een nieuwe CAO op tafel met afspraken voor een loonsverhoging en een eenmalige uitkering. Natuurlijk maakt de minister zich zorgen over het personeelstekort, maar wat kan hij doen?

Auteur