Zorgregelaar neemt regelwerk uit handen
Wanneer u zorgt voor iemand in uw omgeving met een ziekte of handicap, vindt u dat waarschijnlijk vanzelfsprekend en geeft het ook voldoening. Maar het kan ook veel energie kosten. Helemaal wanneer u als mantelzorger te maken krijgt met het woud van wetten en regels bij het aanvragen van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of een rolstoel. Hoe krijgt u meer lucht?
Mantelzorgers nemen onbezoldigd de zorg op zich voor mensen in hun omgeving met een beperking, ziekte of handicap. En vaak vinden zij die hulp vanzelfsprekend. Wie moet het anders doen? Deze zorg kost echter wel veel energie en de druk die mantelzorgers ervaren kan soms hoog zijn. Zeker wanneer u als mantelzorger te maken krijgt met instanties en wettelijke regelingen in verband met het aanvragen van speciale voorzieningen of een indicatiestelling.[ITEMADVERTORIAL]
Zolang mensen alleen gebruikmaken van zorg die door de basisverzekering wordt vergoed, is alles vaak duidelijk. Dit wordt anders als de AWBZ en de WMO in beeld komen. Dan wordt het regelen van de juiste zorg vaak erg ingewikkeld. U bent veel tijd kwijt met het regelen en het is niet eenvoudig om er achter te komen waar u recht op hebt.
Van kastje naar muur
Als mantelzorger krijgt u vaak het gevoel dat u van het kastje naar de muur wordt gestuurd. De rollator moet bij de zorgverzekeraar aangevraagd worden, voor de hulp bij het wassen en aankleden moet een aanvraag gedaan worden bij het CIZ en voor huishoudelijke hulp moet u weer bij het zorgloket van de gemeente zijn (WMO). Ook een eventuele woningaanpassing wordt verzorgd door de gemeente. Terwijl ziekenhuiszorg, geneesmiddelen of de fysiotherapeut weer worden vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering.
In de praktijk is het vaak een hele toer om uit te zoeken waar je moet zijn voor welke voorziening.En iedereen werkt onder zijn eigen specifieke voorwaarden. Geen wonder dat je je als mantelzorger regelmatig op het hoofd krabt. Een zorgregelaar kan u hierbij helpen. Deze service helpt hulpbehoevenden en hun mantelzorgers bij het vinden en organiseren van de juiste zorg uit de AWBZ en WMO.
Zorgregelaars
Er zijn particuliere zorgregelaars die u tegen betaling het papierwerk en de bijbehorende frustraties uit handen nemen. Daarnaast zijn er zorgverzekeraars die hun klanten ondersteuning en advies geven bij het regelen van langdurige zorg. Zij hebben het complete overzicht van de beschikbare zorg en hulp voor ieders individuele situatie en kunnen telefonisch advies geven.
Praktische hulp
• Hulp bij het invullen van aanvraagformulieren WMO (voor bijv. woningaanpassing of huishoudelijke hulp).
• Invullen van aanvraagformulieren CIZ.
• Zoeken naar een passend zorg en ondersteuning.
• Informatie geven over de verschillen tussen zorg in natura en persoonsgebonden budget en mogelijkheden.
• Contact leggen met officiële instanties (thuiszorg, woningstichting, CAK, verzekering etc).
• Aanvragen van het mantelzorgcompliment bij de SVB.
• Uitzoeken van verlofmogelijkheden als u een werkende mantelzorger bent.