Tekort aan zonnebloemolie: dit zijn de alternatieven

Gevolgen voor veel producten

Getty Images

Van de zonnebloemolie die in Nederland verkocht wordt, komt twee derde uit Oekraïne. Door de oorlog kan die niet worden geleverd en dreigen tekorten. Maar wat als het op is? Zijn er alternatieven? Ja. alternatieven genoeg stelt de MVO, de branchevereniging voor bedrijven in dierlijke en plantaardige oliën. De meestgebruikte hebben we voor je op een rij gezet.

Alternatieven voor zonnebloemolie zijn bijvoorbeeld raapzaadolie, arachideolie, olijfolie, sojaolie en palmolie. Deze zijn in voldoende mate beschikbaar en kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld in te frituren, te bakken of door een salade.

Alternatieven

Arachideolie

Deze oliesoort wordt uit pinda's gewonnen en smaakt dan ook een klein beetje naar pinda’s. Je kunt erin bakken en ermee frituren. Ook is arachideolie geschikt om in dressings te gebruiken. Gehalte meervoudig onverzadigd vet: 31 procent.

Raapzaadolie

Deze olie is een plantaardige olie geperst uit de zaden van raapzaad. Het heeft een neutrale smaak en ook deze olie is geschikt om mee te frituren. 

Olijfolie

Olijfolie wordt geperst uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Je hebt verschillende soorten olijfolie: van traditionele tot extra vierge. Traditionele olijfolie kun je gebruiken om mee te bakken en te frituren. Extra vierge is ideaal voor dressings of over pasta’s. Olijfolie bevat vooral enkelvoudig onverzadigde vetten. Gehalte meervoudig onverzadigd vet: 8 procent.

Sojaolie

Ook sojaolie, gemaakt uit sojabonen, kun je gebruiken om mee te frituren, te bakken en als dressing. Je kunt sojaolie echter niet lang bewaren (minder dan 12 weken). Gehalte meervoudig onverzadigd vet: 59 procent.

Palmolie

Als je de vruchten van een palmboom (type oliepalm oftewel de Elaeis guineensis) perst krijg je palmolie. De palmvruchten worden gekneusd en warm geperst, waardoor de olie eruit gehaald kan worden. Palmolie bevat alleen veel verzadigd vet. Je kunt dus beter voor een andere olie kiezen dan palmolie.

Alternatieven genoeg dus voor zonnebloemolie dus, het gebrek zal alleen wel gevolgen hebben voor allerlei producten in de supermarkt. Zonnebloemolie wordt in veel producten gebruikt als ingrediënt. Bijvoorbeeld in koekjes en kant-en-klaarmaaltijden. Als er een ander product wordt gebruikt, kan dit de smaak beïnvloeden.  

 

Bron 
  • Voedingscentrum
  • MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten