Vruchtwater in de longen

Wanneer de baby tijdens de geboorte inademt, kan vruchtwater in de longen komen, dit heet meconiumaspiratiesyndroom (MAS).

Tijdens de zwangerschap is het spijsverteringskanaal van een foetus bekleed met een donkergroene afvalsubstantie, het meconium. Door een aantal factoren kan de darmbeweging van de foetus toenemen en kan de anussluitspier zich ontspannen. Hierdoor scheidt de foetus meconium in het vruchtwater uit. Als dit gebeurt, vormen het vruchtwater en meconium samen een dikke, groen-zwarte vloeistof.

Wanneer de baby tijdens de weeën en de geboorte naar adem hapt of inademt, kan het meconiumhoudende vruchtwater in de longen terecht komen. Dan is er sprake van het meconiumaspiratiesyndroom, afgekort MAS. De meest voorkomende oorzaken van MAS zijn stress bij de foetus en te late geboorten. Daarnaast kan MAS ook ontstaan doordat de baby te klein is, door navelstrengcomplicaties en chronische aandoeningen.

Het inademen van meconium kan bij de baby de luchtwegen gedeeltelijk of volledig afsluiten. Als de baby uitademt komt het meconium in de luchtwegen vast te zitten. De longen kunnen zich overmatig uitzetten. Daardoor kunnen de longen uiteindelijk scheuren en ineenklappen. Meconium veroorzaakt ook irritatie van de luchtwegen en longen van de baby.

Behandelingsmethoden voor MAS zijn onder andere het uitzuigen van de luchtwegen, antibiotica, gebruik van een beademingstoestel en fysiotherapie voor de borst.

Auteur