Probiotica zijn gezondheidsbevorderende bacteriën die actief zijn in de darmen. Ze zitten in drankjes als Yakult, Actimel, Activia en Vifit. Wist u dat…
- gezonde mensen geen extra probiotica nodig hebben.
Volgens het Voedingscentrum hebben gezonde mensen geen extra probiotica nodig. Er zijn echter ook wetenschappers die menen dat iedereen gebaat is bij een dagelijkse dosis probiotica. Volgens hen zijn ze nodig om de darmflora in balans te houden, en helpen ze infecties te voorkomen of de duur van ziektes te bekorten. Bewezen is dit niet.
– sommige producten met probiotica bewezen effectief zijn bij darmklachten.
De flesjes met probiotica zijn er in allerlei varianten, die allemaal andere soorten probiotica bevatten. Net als elke vitamine een andere functie in het lichaam heeft, zo heeft ook iedere bacteriesoort een andere werking. Van drie producten is in Nederland echt bewezen dat ze kunnen helpen: Activia, Vifit en Yakult. Deze producten hebben de Gedragscode van het Voedingscentrum doorlopen. Activia en Yakult hebben een gunstig effect op een vertraagde stoelgang. Yakult en Vifit helpen beschermen tegen diarree.
– probiotica bij een antibioticakuur de kans op diarree verkleinen.
Antibiotica schakelen niet alleen schadelijke bacteriën uit, maar ook goede bacteriën in onze darmen. Daardoor gaat een antibioticakuur in 30 tot 40 procent van de gevallen gepaard met diarree. Je kunt de kans op diarree met ruim de helft verkleinen door dagelijks één portie probiotica zoals Vifit of Yakult te gebruiken. In Finland is het heel gebruikelijk dat huisartsen probiotica voorschrijven bij een antibioticakuur. Voor een optimale werking is het belangrijk zo snel mogelijk met probiotica te beginnen, liefst al voordat de antibioticakuur begonnen is. Neem ze niet gelijktijdig in, omdat antibiotica de werking van probiotica tegengaan. Het beste is om probiotica precies tussen twee doseringen antibiotica in te nemen. En ga na afloop van de kuur nog één à twee weken door met de probiotica, omdat de werking van antibiotica vaak nog na-ijlt.
– producten met probiotica veilig zijn.
Begin 2008 was er een alarmerend bericht dat ernstig zieke patiënten met een alvleesklierontsteking een grotere kans op overlijden hebben als ze probiotica krijgen. Dit betrof niet de probiotica-producten zoals je ze in de winkel aantreft. Het ging in dat geval om een onderzoek waarbij veel hogere doseringen via een sonde rechtstreeks in de darmen werden gebracht. Normaal gesproken zijn probiotica-drankjes echter veilig voor gezonde mensen, zo concludeerde de Voedsel en Waren Autoriteit in juni 2009. Alleen mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem of ernstige ziekten moeten voorzichtig zijn met probiotica.
- Plus Magazine