De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid afgekondigd vanwege de verspreiding van het zikavirus.
Dit betekent in de praktijk dat uit voorzorg de waakzaamheid wordt verscherpt vanwege de "sterke verdenking" dat het virus tot ernstige hersenafwijkingen bij baby's leidt.
Sinds mei 2015 is er een zikavirusuitbraak in Brazilië. Deze uitbraak verspreidt zich over landen in Zuid- en Midden-Amerika. In gebieden waar het zikavirus veel voorkomt, lijken opvallend veel kinderen geboren te worden met een te kleine schedel. Hun hersenen kunnen zich daardoor niet volledig ontwikkelen (microcefalie). Daarom denkt de WHO dat de kans op een oorzakelijk verband aanzienlijk is. Alles moet er nu op gericht zijn onderzoeksinspanningen te coördineren, zei WHO-topvrouw Margaret Chan op een persconferentie in Genève. Zij hoopt dat dan snel duidelijk wordt of een oorzakelijk verband bestaat.
Maatregelen
De WHO adviseert zwangere vrouwen die naar landen willen waar het virus veel voorkomt, hun reis uit te stellen als het even kan. Vrouwen die in dat soort landen wonen, wordt geadviseerd bedekkende kleding te dragen en zich te beschermen met anti-muggenmiddelen.
Nederland
In Nederland is infectie met zikavirus alleen vastgesteld bij mensen die het in het buitenland hebben opgelopen. Volgens het RIVM is dat op dit moment bij dertien reizigers gebeurd die in Suriname besmet zijn geraakt met het virus. Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is zeer onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke steekmuggen in Nederland niet voorkomen.
- RIVM
- NOS