8 tips tegen ongewenste kilo's
Stamppot met jus, erwtensoep met worst, heerlijk! En hard nodig om warm te blijven. Nou ja, vroeger dan. Nu zetten we de verwarming wat hoger, kijken tv én eten zware kost. Hoe voorkom je dat je tonnetje-rond wordt?
1. Geef de vetverbranding een impuls
Belangrijk om te weten is dat het ene vet het andere niet is. Wetenschappers zijn steeds meer geïnteresseerd in zogeheten bruin vet, omdat dit mogelijk de sleutel is tot de oplossing van overgewicht.
Vooral baby’s hebben veel bruin vet. Die hebben het nodig om op temperatuur te blijven, want ze kunnen nog niet rillen, zoals volwassenen doen om warm te blijven. En ze hebben nog weinig onderhuids vet, dat ook een beschermlaagje biedt tegen afkoelen. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid bruin vetweefsel af, maar het verdwijnt niet helemaal. Bij-eten kan niet, als je te veel eet krijg je vooral meer ‘wit vet’.
Het mooie is dat dit vetweefsel actief wordt door kou. Het gaat verbranden en stookt het inwendige vuurtje op. Daardoor wordt meteen wat van het witte vetweefsel mee verbrand. Veel naar buiten dus, of de verwarming wat lager draaien. Dan wordt het bruine vet aan het werk gezet.
2. Warm in 14 minuten
Bibberen van de kou doen we niet voor niets; als we bewegen, stijgt onze lichaamstemperatuur. Beweging is ook goed voor de stofwisseling, de spierkracht, de vetverbranding, de stevigheid van botten en de conditie.
Niet echt een sporter? De Japanse onderzoeker Izumi Tabata heeft ontdekt dat ook een zeer korte work-out effectief kan zijn. Hij ontwikkelde een complete krachttraining die maar 14 minuten duurt. Het principe is eenvoudig: lever steeds 20 seconden maximale inspanning (bijvoorbeeld opdrukken of een sprintje trekken), gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit 8 keer na een warming up van 5 minuten. Sluit af met een evenlange coolingdown. De moeite waard om uit te proberen, al is het maar om te ontdekken hoe razendsnel het lichaam kan opwarmen.
3. Het wonder dat soep heet
Bijna niemand heeft trek in een koude smoothie of een frisse salade in de winter. We willen immers warm worden, ook van binnen. Dan is zelfgemaakte groentesoep van verse groenten en bouillon een perfect, mager en vezelrijk alternatief. Fruit 500 gram grof gesneden groenten in wat olijfolie. Voeg dan 1 liter bouillon toe, kook daarin de groenten (bijvoorbeeld prei, broccoli, courgette, winterpeen en knolselderie) gaar en pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Lekker als tussendoortje of bij de lunch. Met wat vlees, kip of peulvruchten erdoor en brood erbij is zo’n soep zelfs een complete maaltijd.
4. Vitamine D (van Doen!)
Maak niet de fout om al het vet van het menu te schrappen, want vet bevat nuttige stoffen zoals vitamine D. Deze vitamine wordt onder invloed van zonlicht gevormd in de huid. Omdat in de winter de zon zo laag staat, is het verstandig om vitamine D deels uit voeding te halen. Dierlijke producten, zoals vette vis, roomboter, kaas en volle melk bevatten vitamine D. En aan halvarine en margarine (in kuipje en fles) is het toegevoegd.
5. Zoek de zon
Buiten is het koud, binnen is het warm en knus. Maar wie slank wil blijven, gaat toch de deur uit – elke dag minstens een half uur. Buitenlucht en zonlicht houden het humeur op peil. Een winterdepressie of de winterblues worden veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht. De symptomen zijn: een sombere stemming, een verstoord slaapritme én meer zin in eten. Vooral zoetigheid en koolhydraten, want suikers verhogen het serotoninegehalte in de hersenen en dat geeft een prettig gevoel.
Ga vaker naar buiten en overweeg de aanschaf van een speciale lichttherapielamp. Zo’n lamp zou de biologische klok ondersteunen, waardoor de stemming verbetert. Het wetenschappelijke bewijs daarvoor is nog niet geleverd, maar wel is gebleken dat sommige mensen er baat bij hebben. Overleg de aanschaf van tevoren met de huisarts.
6. Bidden voor bruine bonen
Bruine bonen zijn de ultieme winterkost: gezond en slank. Net als kapucijners, witte bonen, kikkererwten en linzen. Al deze peulvruchten bevatten veel B-vitaminen, ijzer, calcium, fosfor, koolhydraten en eiwit. Maar vooral: vezels. In een portie bruine bonen van 200 gram zit 15 gram vezels, net zoveel als 7 sneetjes volkorenbrood. Peulvruchten leveren bovendien weinig calorieën en zorgen voor een langdurig vol gevoel.
7. Bord vol groen (of oranje)
Warme stamppot mag best op tafel komen, als de verhoudingen maar gezond zijn. Half aardappelen, half groenten is ideaal. Dan is de stamppot groen van de boerenkool, of oranje van de peen. Nog beter is om een deel van de aardappelen te vervangen door een knol, zoals knolselderie (1 aardappel bevat 42 calorieën, hetzelfde gewicht aan knolselderie bevat 23 calorieën). Alle beetjes helpen.
8. Stamp met zalm
Bij stamppot hoort rookworst. Lekker, maar het kan gezonder. Wie op de calorieën let of minder zout binnen wil krijgen, kan bij hutspot bijvoorbeeld voor runderlapjes en wat mosterd kiezen. Serveer bij boerenkool eens rundergehaktballen of haaskarbonades. En casselerrib is lekker bij zuurkool. Of kies voor de variant zonder vlees, met vegetarische balletjes. Gegrilde zalm past prima bij pittige stamppot van spitskool en paprika.
En de jus dan, voor in dat kuiltje? Braad het vlees in olie of vloeibare margarine, dan bevat de jus onverzadigde vetten. Breng op smaak met bouillon of kooknat van de groenten, en pittige smaakmakers zoals tomatenpuree, mosterd, ketjap of rode wijn. Bak er wat uitjes of champignons bij, en niemand die de rookworst mist.
- Plus Magazine