Wel of niet de corona-herhaalprik nemen
De tweede booster voor 60-plussers was niet erg populair. Maar langzamerhand verschijnen er berichten over een nieuwe coronagolf. Wat is wijsheid als je 60-plusser bent - die herhaalprik toch maar gaan halen, of niet?
Van de zestigers haalde pakweg minder dan 25 procent de herhaalprik. Veel mensen zagen ervan af, toen de dreiging op ernstige coronaziekte was weggeëbd en de coronamaatregelen werden afgeschaald. Maar nu lopen de besmettingen weer op. Alsnog die herhaalprik gaan halen, of niet? We hebben de argumenten voor en tegen verzameld.
Wel halen:
...want er zijn meer besmettingen
Er raken steeds meer mensen besmet, laten de nieuwste RIVM-cijfers zien. De meldingen van positieve testen nemen toe, maar testen bij de GGD hoeft niet meer, dus eigenlijk weten we niet hoeveel mensen er nu precies besmet zijn. De metingen in het rioolwater geven daarvan wel een beeld. Daar nemen de virusdeeltjes flink toe, volgens metingen van het RIVM. Steeds meer mensen hebben dus corona en geven het aan elkaar door.
...want de ziekenhuizen kunnen zo weer vol stromen
De ziekenhuizen zien nu nog geen toestroom aan covid-patiënten, maar dat kan veranderen. Bijvoorbeeld doordat de nieuwe varianten van omikron toch ziekmakender blijken te zijn, dan we nu hopen. Ziekenhuizen bereiden zich voor op een nieuwe coronagolf, zo is te lezen in de Telegraaf.
...want een boosterprik beschermt tegen ziekenhuisopname
Het RIVM heeft gekeken naar de periode 1 februari tot 31 mei 2022. De conclusie: heb je alleen de basisset aan vaccins, dan was de bescherming 23 procent. Haalde je ook de booster, dan was hij 77 procent. Haalde je ook de herhaalprik (of tweede booster) dan was de bescherming maar liefst 86 procent. Dat betekent dat de kans dat je in het ziekenhuis moeten worden opgenomen 1,5 keer kleiner is, dan voor degene die alleen een boostervaccinatie haalde. De tweede boosterprik geeft dus extra bescherming tegen ernstig ziek worden door het coronavirus.
...want hiermee bescherm je mensen met een kwetsbare gezondheid
De mensen die nu erg ziek worden door corona zijn meestal 70-plus. Viroloog Ab Osterhaus zegt het helder tegen de Telegraaf: „Het virus gaat meer rond en er is altijd een bepaalde groep die kwetsbaar blijft en nu een grotere kans heeft met het virus in aanraking te komen. Dat gaat vooral om de mensen met een slecht werkend afweersysteem, zoals ouderen of mensen die een transplantatie hebben gehad. Zij zijn minder beschermd tegen corona, terwijl een vaccin of eerdere infectie ook minder bescherming biedt. Je ziet eigenlijk hetzelfde bij uitbraken als influenza.”
Niet halen:
...want het risico om ernstige covid te krijgen is op het moment klein
Het risico om in het ziekenhuis terecht te komen is momenteel klein. Er waren in de laatst gemeten week 312 mensen in het ziekenhuis opgenomen met covid (week 24), en de week daarvoor 311 (in week 23) dat is inclusief een twintigtal ic-opnames, aldus het RIVM. Mensen die corona oplopen, worden meestal lang niet zo ziek als in de eerdere fasen van de epidemie. Zeker als je al enige afweer hebt door vaccinatie en/of een infectie.
...want de werkzaamheid van de vaccins neemt toch af
Dat is dan weer jammer: de werking van de vaccins neemt na een paar maanden af. De cijfers die het RIVM 7 juni presenteerde lieten zien dat de basisvaccinatie na verloop van maanden minder goed werkt, èn dat de werking van de eerste booster ook afneemt. Met een enkele herhaalprik ben je er dus waarschijnlijk niet, hij zal steeds opnieuw herhaald moeten worden. Elke drie maanden een prik, dat is geen fijn idee. Is dat wel echt nodig, nu de ziekenhuizen helemaal niet zo vol liggen als eerst? Kunnen we niet beter wachten op de nieuwe vaccins die niet alleen tegen de delta-variant, maar ook tegen de omikron of andere nieuwe varianten zijn ontworpen?
Slotsom: doen of niet?
Een herhaalprik is een goed idee voor zowel de eigen gezondheid, de gezondheid van meer kwetsbare naasten en om het scenario van nieuwe coronamaatregelen tegen te gaan. Maar er zijn zeker keerzijden, zoals de beperkte werkingsduur van de vaccins, terwijl het risico nu niet zo groot is. Wat te doen? Minister Ernst Kuipers geeft advies in een tweet: ‘60+-ers halen minder vaak de herhaalprik, dan de basisserie, terwijl we de besmettingen en ziekenhuisopnames zien toenemen. Belangrijk dat zij de prik wel halen, want zo krijg je minder kans op ernstige ziekte of ziekenhuisopname.’
Meer argumenten lezen? Klik op deze website van dokter Ted van Essen, bekend van Max TV.