Zijn peulvruchten goede vleesvervangers?

peulvruchten
Getty Images

Zijn peulvruchten goede vleesvervangers? En is het gezond om deze uit een potje of blikje te eten?

Nettie

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Peulvruchten zijn goede vleesvervangers. Voorbeelden van peulvruchten zijn bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten kun je gedroogd kopen en in blik/pot/zak. Gedroogde peulvruchten moet je lang koken. Peulvruchten in blik, pot of zak zijn klaar voor gebruik. Je hoeft ze alleen maar op te warmen. Je kunt ze ook koud eten.

Voedingsstoffen

Peulvruchten uit blik, pot of zak bevatten ongeveer evenveel voedingsstoffen als gedroogde peulvruchten na bereiding. Maar aan peulvruchten uit blik, pot of zak kan wel zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je peulvruchten uit blik, pot of zak koopt, kies dan de variant met de laagste hoeveelheid zout. Peulvruchten staan in de Schijf van Vijf als ze minder dan 0,5 gram zout per 100 gram bevatten.

Bonen uit blik en pot in saus (bijvoorbeeld witte bonen in tomatensaus) staan niet in de Schijf van Vijf. Aan de saus is vaak suiker en zout toegevoegd. Hoeveel suiker er in het product zit, kun je ook zien op het etiket.

Groenten

Groene peulvruchten, zoals doperwten en tuinbonen, worden bij de groenten ingedeeld. Qua samenstelling lijken ze heel erg op de andere peulvruchten, maar ze worden vooral gegeten als groente. Je kunt ze het beste vers of uit de diepvries eten. Dan is er geen zout toegevoegd. Ook zijn er steeds meer groente en peulvruchten uit blik, pot of zak zonder toegevoegd zout te koop. Vaak staat dat op de verpakking vermeld.

Door etiketten met elkaar te vergelijken kun je zien welke variant het minste zout bevat. Meer informatie over etiketten vergelijken.

Met onze app ‘Kies Ik Gezond?’ kun je heel makkelijk een product scannen en vergelijken. Je kunt zo precies zien welke keuze de gezondste is. Je kunt de app gratis downloaden in de stores.

Meer informatie over de app.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.