‘Zoetstoffen geen gezonde wissel voor suiker’

Franse studie ziet toename hart- en vaatziekten

Kunstmatige zoetstoffen zitten in duizende producten
Getty Images

Te veel suiker is ongezond, maar helpt het om de suiker in te wisselen voor zoetstoffen? Bijvoorbeeld in light frisdrank of zoete yoghurt of kwark met 0 procent suiker? Een Frans onderzoek in the BMJ zet daar vraagtekens bij.

De onderzoekers analyseerden de eetgewoonten van meer dan 100.000 mensen en publiceerden de resultaten in het medische tijdschrift the BMJ. Het totale gebruik van zoetstof bleek samen te hangen met 9 procent meer risico op hart- en vaatziekten.  Voor een beroerte was het risico 18 procent hoger. Vooral de zoetstoffen aspartaam, acesulfaam-K en sucralose verhoogden het risico. Zijn zoetstoffen gevaarlijk of ongezond? Dat kun je met dit onderzoek nog niet zeggen, onderkennen de onderzoekers. Mogelijk hebben mensen die veel zoetstof gebruiken ook andere ongezonde gewoonten, en ligt het daaraan. Je zou de eetgewoonten beter moeten onderzoeken. Maar het onderzoek geeft wel een signaal dat zoetstof geen gezond en veilig alternatief is voor suiker, aldus de onderzoekers. Zoetstoffen zitten in duizenden voedingsproducten. Op dit moment worden ze opnieuw onder de loep genomen door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en de WHO.

Auteur