Antibiotica heeft geen zin
Het is er het seizoen voor: verkoudheid. En hoewel een gemiddelde verkoudheid niet meteen ernstig is, is het wel vervelend. Hoe sneller je er dus vanaf bent, hoe beter. Wij verzamelden de beste tips om snel van je verkoudheid af te komen.
Verkoudheid is in feite een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel - vandaar dus ook dat gevoel van een vol hoofd dat je bij een verkoudheid vaak ervaart. Volwassenen worden elk jaar gemiddeld twee tot vijf keer verkouden. Kinderen kampen er vaker mee: gemiddeld zo’n zes tot tien keer per jaar.
Symptomen verkoudheid
De oorzaak van verkoudheid is een besmetting met het verkoudheidsvirus. Ongeveer twee tot drie dagen na de infectie komen de symptomen op:
- Snot in neus en keel
- Verstopte neus
- Het reuk- en smaakvermogen is minder
- Niezen
- Keelpijn
- Hoesten
- Hoofdpijn, een ‘vol hoofd’ en soms ook druk op de kaken
- Sommige mensen krijgen daarbij lichte koorts (in tegenstelling tot kinderen, die ontwikkelen vaak hoge koorts). Als een verkoudheid langer dan tien dagen duurt, is een afspraak bij de huisarts op zijn plaats.
Snel van je verkoudheid af
De duur van een verkoudheid is niet te verkorten: je lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om het virus weer uit het lichaam te krijgen. Gelukkig kun je de vervelende symptomen die met een verkoudheid gepaard gaan, wel aanzienlijk verlichten.
- Gebruik bij een verstopte neus een neusspray met zoutoplossing. Die zijn bij elke drogist of apotheek te koop, maar je kunt het ook zelf maken. Los daartoe een afgestreken theelepel zout op in een drinkglas lauw water. Doe meerdere keren per dag een paar druppels in elk neusgat en adem dan zo diep mogelijk door de neus in.
- Zit je neus erg verstopt, dan is een neusspray met xylometazoline aan te raden. De stof xylometazoline zorgt ervoor dat de zwelling van het slijmvlies in de neus minder wordt, waardoor je vrijer kunt ademen. Let wel op met xylometazoline: je mag dit type neusdruppels niet vaker dan drie keer per dag en niet langer dan zeven dagen gebruiken. Bij langer gebruik kan de stof xylometazoline de slijmvliezen beschadigen. Neusspray met xylometazoline is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
- Als je het gevoel hebt dat je hoofd vol snot zit, kan een stoombad verlichting geven. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden). Pak daarna een handdoek, gooi die over je hoofd en ga dan met je gezicht boven de dampende kom water zitten. Probeer zoveel mogelijk door de neus adem te halen. Zorg ervoor dat je zakdoekjes binnen handbereik hebt, want er kan behoorlijk wat snot loskomen.
- Zorg altijd voor voldoende frisse lucht en ventileer goed. Droge en warme lucht irriteert namelijk de slijmvliezen, waardoor de klachten erger kunnen worden. Ventileer je wel voldoende, maar is de lucht nog steeds droog? Gebruik dan luchtbevochtigers met schoon water.
- Je neus ophalen is beter dan je neus snuiten: met snuiten pers je namelijk snot in de bijholten en dat maakt de kans op een bijholteontsteking groter. Toch snuiten? Gebruik dan papieren zakdoekjes die je meteen na gebruik weggooit. Snuit altijd rustig en steeds één neusgat per keer.
- Als je verkouden bent, heeft je lichaam meer slaap nodig om te herstellen. Ga dus op tijd naar bed en zorg ervoor dat je minstens acht uur slaapt. Minder slaap komt je herstel niet ten goede.
- Houd de hygiëne in de gaten: was regelmatig je handen en reinig zaken als deurkrukken en kranen meerdere keren per dag. Op die manier krijgt het virus niet de kans zich verder te verspreiden. Een gebrek aan hygiëne kan er bovendien voor zorgen dat je langer verkouden blijft dan nodig.
- Wellicht een open deur, maar toch: blijf ver weg van sigaretten en sigarettenrook. Nog los van het feit dat het bijzonder ongezond is, irriteert de rook de slijmvliezen waardoor de klachten alleen maar erger worden.
- Een warme douche ontspant je lichaam en de stoom ervan werkt als een mini-stoombad: het maakt het slijm los.
- Laat alcohol achterwege en drink zoveel mogelijk (lauwwarm) water of thee. Heb je veel last van keelpijn, maak dan verse gemberthee met een schijfje citroen en een klein beetje honing.
Tot slot: omdat verkoudheid een virus is, hebben antibiotica geen zin - antibiotica werken alleen tegen bacteriën. Ook andere medicijnen - behalve de hierboven genoemde neusdruppels hebben geen zin bij een verkoudheid.
- KNO