5 vragen over de Mexicaanse griep

Plus informatieve links

Getty Images

De Mexicaanse griep is terug van nooit weggeweest. Op dit moment is een derde van de griepgevallen een vorm van Nieuwe Influenza A. Hoe zat het nu ook weer met dit virus, was het nu ernstiger dan normale griep of niet? Het antwoord op de meest gestelde vragen, vindt u hier.

1. Wat is de Mexicaanse griep?

Het nieuwe virus bevat delen van het bekende varkensgriepvirus. Het bevat ook delen van het vogelgriepvirus en het menselijk griepvirus. Nieuwe Influenza A (H1N1) is dus niet rechtstreeks van varkens afkomstig. Het virus is wel in staat om zich van mens op mens te verspreiden.

2. Wat zijn de symptomen van varkensgriep?

De 'gewone' griep bij mensen is een snel optredende ziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. De ziekte kan van heel mild tot heel ernstig verlopen.

De meest voorkomende symptomen van de griep zijn:

  • hoesten
  • geen eetlust
  • spierpijn
  • keelpijn
  • misselijkheid
  • diarree
  • lusteloosheid
  • verkoudheid
  • loopneus

De berichten over de huidige Nieuwe Influenza A (H1N1) in mensen zijn niet eenduidig. Bij de zieken in de Verenigde Staten en Canada lijkt deze griep niet anders of ernstiger dan gewone griep. In Mexico worden er ook een aantal gevallen van ernstiger ziekten en doden gemeld.

3. Hoe kan het virus worden overgedragen?

De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid.

Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Bijvoorbeeld in treinen, op scholen of kinderdagverblijven. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen.[PAGEBREAK]

4. Hoe weet u of u gewoon griep heeft of dat u Mexicaanse griep hebt?

Griep is een ontsteking van de luchtwegen, dat wil zeggen: keel, luchtpijp en/of longen. Griep wordt veroorzaakt door een besmetting met het influenzavirus type A of B. Mexicaanse griep is type A, vandaar de naam Nieuwe Influenza A.

De verschijnselen van de varkensgriep uit Mexico zijn dezelfde als van normale seizoensgriep: koorts, snotteren, hoesten en eventueel gewrichtspijn.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert mensen die terug zijn gekomen uit de VS of Mexico en koorts (38 graden of hoger) en griepklachten hebben, of binnen 7 dagen ontwikkelen, contact op te nemen met hun huisarts.

Mensen die in andere landen zijn geweest waar de nieuwe griep circuleert en contact hebben gehad met zieke personen, dienen zich ook te melden bij de huisarts als zij deze verschijnselen hebben.

Via een onderzoek worden zij dan geanalyseerd op de aanwezigheid van influenzavirus type A (H1N1). In het geval van Mexicaanse griep kan een virusremmer, zoals Tamiflu, worden voorgeschreven.

5. Kun je besmet raken door het eten van varkensvlees?

Nee. Er zijn geen bewijzen dat varkensgriep doorgegeven kan worden door het eten van besmette dieren. Het is volkomen veilig varkensvlees te eten.

Links

Hoe zit het nu met de Mexicaanse griep?

De Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1),is een griepvirus dat in 2009 en 2010 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico. Er worden ook enkele andere namen gehanteerd, waaronder (nieuwe) influenza A (H1N1) en (vooral in de eerste dagen na de uitbraak) varkensgriep.

Achteraf gezien was het in zowel 2009 als 2010 ondanks de aanwezigheid van het Mexicaanse griep virus juist een zeer mild griepseizoen met het laagste aantal griepdoden in jaren. Wereldwijd overlijden er jaarlijks tussen de 250.000 en 500.000 mensen aan de 'normale griep'.

Het RIVM beschouwt de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A (H1N1)) tegenwoordig als 'gewone griep', vanwege het relatief milde verloop. De slachtoffers van de Mexicaanse griep zijn doorgaans ouderen, zeer jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid. De ziekte is daarmee niet gevaarlijker dan de seizoensgriep, het virus kan echter dieper in de luchtwegen doordringen. Dit vergroot mogelijk de kans op een longontsteking.

Meer informatie over griep vindt u in onze griep-special.

Auteur