5 vragen over de griepprik
Ook een uitnodiging gehad voor de jaarlijkse griepprik? En een uitnodiging voor de covid-prik erbij? Dat roept vragen op. Lees hier vijf vragen en antwoorden over de griepprik.
1 Wat is het nut van de griepprik?
Arts-microbioloog Annelies Riezebos-Brilman van Labmicta legt het uit in dit webinar voor zorgverleners, gemaakt door onder meer de Nederlandse Influenza Stichting. Griep is vooral gevaarlijk voor mensen die risico lopen om er ernstig ziek door te worden. Dat zijn met name ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. Bijna ieder jaar overlijden bijna 5000 mensen aan de griep, vooral uit deze groepen. Als je een uitnodiging krijgt voor de griepprik, betekent dat dat je in een risicogroep zit en je het risico op ernstig ziek worden en overlijden kleiner maakt. Het vaccin beschermt 30% tegen infectie en 40% tegen ziekenhuisopname. Als je toch griep krijgt, word je minder ernstig ziek en ben je minder besmettelijk voor je omgeving.
Ook zorgpersoneel krijgt de prik aangeboden, meestal niet voor henzelf, maar om hun patiënten te beschermen. 10 tot 15% van de patiënten die in een ziekenhuis of verzorgingshuis is opgenomen loopt daar griep op. Van het bezoek, de medewerkers bijvoorbeeld.
2 Vorig jaar was er bijna geen griep, doordat we mondkapjes droegen en onze handen veel wasten. Is de griepprik nog wel nodig?
De hygiënemaatregelen tegen corona werkten ook tegen griepverspreiding. Dat was mooi meegenomen. Het helpt dus inderdaad om een mondkapje te dragen, afstand te houden en geen handen te geven. Maar de meeste mensen hebben deze maatregelen alweer losgelaten. Jammer, zegt arts-microbioloog Riezebos, want het hielp niet alleen tegen griep en covid, maar ook tegen allemaal andere besmettelijke luchtweginfecties. Die krijgen nu weer vrij spel om van mens tot mens te gaan. Deskundigen verwachten dat het milde griepseizoen van vorig jaar zich niet herhaalt. De uitbraak van dit jaar zou wel eens flink kunnen zijn.
3 Kun je het griepvaccin tegelijk met het covidvaccin nemen?
Ja, dat kan. De vaccins tegen covid en influenza kun je tegelijk of kort na elkaar krijgen, zegt dokter Ted van Essen in het webinar voor zorgverleners. Je krijgt wel ieder vaccin in een andere arm. In het buitenland krijgen mensen de beide vaccins tegelijk aangeboden, maar in Nederland geeft de huisarts de griepprik en de ggd de coronaprik. Als je wel beide prikken van de huisarts krijgt, kun je ze tegelijk krijgen.
Vorig jaar moesten er enkele weken tussen beide prikken zitten, maar dat hoeft niet meer. Dat was vanwege de bijwerkingen, die van de covid-vaccins nog niet bekend waren. Ze zouden anders niet goed herkend worden.
4 Ik heb al jaren geen griep gehad en leef gezond. Heeft de griepprik dan toch zin?
Gemiddeld krijgt jaarlijks 1 op de 15 volwassenen griep, maar lang niet iedereen heeft er klachten van, aldus arts-microbioloog Riezebos. Je weet dus eigenlijk niet of je griep hebt gehad. Mensen die besmet zijn met griep kunnen wel andere mensen met een minder goede gezondheid besmetten, zonder het te merken.
5 Kun je griep krijgen van het griepvaccin?
Nee, het vaccin bevat geen besmettelijk griepvirus, alleen stukjes ervan. Je kunt dus niet geïnfecteerd raken door het vaccin. In het vaccin zitten onderdelen van vier verschillende griepvirussen, waarvan de WHO verwacht dat die dit jaar in ons land zullen heersen. Met het vaccin train je in feite het immuunsysteem tegen de griep.
Toch kun je ineens gaan hoesten en koorts krijgen, na je prik. Ook dan komt het niet door de griepprik. Het is waarschijnlijk een ander virus dat je hebt opgelopen. In de herfst gaan er veel luchtwegvirussen rond, die je makkelijk oploopt.