Veel mensen worden ziek in de winter. Er heerst niet voor niets vaak een griepepidemie. Maar kun je ook twee keer geveld worden door een virus?
Het antwoord lijkt voor de hand te liggen: het griepvirus kent meerdere varianten, waarvan er altijd een paar tegelijk circuleren. Iedere winter weer. Wie pech heeft, zou dus gegrepen kunnen worden door verschillende virussen. Het immuunsysteem reageert bovendien op eiwitten die op de buitenkant van het virus zitten. En die eiwitten verschillen per type virus. Je zou in theorie dus kort achter elkaar twee keer ziek kunnen worden.
Het lichaam is extra waakzaam
Maar in de praktijk komt dat zelden voor. Na een infectie met een griepvirus doet het lichaam zijn uiterste best om nieuwe virussen te weren. De cellen in de luchtwegen hebben sensoren die alarm slaan bij binnendringers. Het lichaam maakt zogenaamde 'interferonen' aan; eiwitten die het immuunsysteem helpen. Als je onlangs ziek bent geweest, zitten er veel interferonen in je lichaam. De kans op een tweede griep is dus klein.
Jarenlang beschermd
Maar dat is niet het enige. Immuniteit (bescherming) tegen een bepaald type virus houdt lang aan. Griepvirussen hebben een mantel die uit twee soorten eiwitten bestaat. Het afweersysteem richt zich op die twee eiwitten en zal ze nog lange tijd herkennen. Een type virus dat deze winter rondgaat, is A/H1N1. Bij de Mexicaanse griep ging het ook om dit type. Wie toen werd geveld door de griep heeft antistoffen aangemaakt en kan daar nu nog van profiteren. Bijna tien jaar later.
Wat als je niet goed uitziekt?
Het lichaam wordt dus flink geholpen door het immuunsysteem. Als dat sterk genoeg is, krijgt een griepvirus niet de kans op toe te slaan. Maar kan dat dan wel als je niet goed uitziekt? Dat klinkt onwaarschijnlijk. Twee dagen na de eerste griepverschijnselen is de infectie op z'n hoogtepunt en het immuunsysteem volop aan het werk. Binnen een week heeft iedereen met een normale afweer het virus gestopt. Wat wél voorkomt, is dat sommige mensen die nog niet helemaal zijn opgeknapt een bacteriële infectie oplopen. Omdat door de griep daar cellen zijn beschadigd, kan een bacterie zich daar makkelijker nestelen. Maar dan gaat het dus om een infectie; de griep slaat niet voor de tweede keer toe.
Of gewoon verkouden
Bovendien denken veel mensen al snel dat ze griep hebben, terwijl het in veel gevallen om een verkoudheid gaat. Een volwassen persoon krijgt gemiddeld twee keer per tien jaar griep. De kans op een verkoudheid is veel groter, omdat er wel tientallen verkoudheidsvirussen circuleren. Net voor de kerst in 2017 waren veel mensen ziek thuis. Er werd massaal gesproken over een griepepidemie, terwijl het vooral te wijten was aan een verkoudheidsvirus. Wie zich toen niet lekker voelde en nu weer, heeft waarschijnlijk toch maar één keer echt de griep gehad.
Bron: De Volkskrant