Dit zijn de beste voedingsmiddelen om te eten als je een verkoudheid hebt
De een neemt kippensoep, de ander juist een megadosis vitamine C bij een verkoudheid. Of moet je eigenlijk niet aan eten denken? Wat helpt er echt en wat kun je het beste eten als je verkouden bent?
Vitamine C
Het nemen van extra vitamine C of het nu is in tabletvorm of via een glas sinaasappelsap staat hoog op het lijstje van wat mensen denken wat helpt bij een verkoudheid. Daar zit een kern van waarheid in want vitamine C heeft een rol in je afweersysteem. Maar dat extra vitamine C een verkoudheid kan voorkomen, is nooit door wetenschappelijk onderzoek bewezen. Het enige wat blijkt uit onderzoek is dat veel vitamine C een verkoudheid hooguit met een halve dag kan bekorten. Andersom kan een langdurig tekort aan vitamine C je weerstand wel verminderen. Maar vitamine C is nou niet een vitamine waarvan je snel een tekort oploopt. Vitamine C zit vooral in groenten en fruit. Als je dat elke dag eet, krijg je al snel genoeg vitamine C binnen. Heb je niet zo’n trek als je verkouden bent, maak dan een soep met veel groenten of neem een groente en/of fruit smoothie, zo krijg je op een dag met weinig eetlust toch je vitamine C binnen.
Kippensoep
Als je eenmaal een virus te pakken hebt dan is er met speciale voeding weinig aan te doen om de verkoudheid echt te bekorten. Al is er wel iets te zeggen voor kippensoep. Een professor aan de universiteit van Nebraska heeft al in 2000 gepubliceerd over zijn onderzoek naar de vraag waarom kippensoep in zoveel culturen de naam heeft te helpen bij een verkoudheid. Hij heeft onderzocht of kippensoep anti-inflammatoire stoffen bevat: stoffen die ons immuunsysteem kunnen helpen om met verkoudheid en griep af te rekenen. Alleen kippenbouillon bevatte die stoffen niet, maar soep die behalve kip ook ui, zoete aardappel, pastinaak, knolletjes, wortels, bleekselderij, peterselie, zout en peper bleek wel een effect te hebben. Hij concludeert daaruit dat kippensoep mogelijk zogenoemde anti-inflammatoire werking heeft. Maar kippensoep zorgt natuurlijk ook gewoon ervoor dat je voldoende vocht en wat zout binnenkrijgt. En vergeet niet wat voor een weldaad een kop lekkere warme soep kan zijn als je sniffend en snotterend op de bank zit. Dus of het nu baat of niet, schaden doet het in elk geval niet.
Kies onbewerkt
Het belangrijkste als je verkouden bent is dat je iets eet en drinkt, want alleen op die manier krijg je de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Je lichaam heeft elk dag weer een grote variatie aan voedingsstoffen nodig om te blijven functioneren. Sommige voedingsmiddelen zijn daarbij gunstiger voor het immuunsysteem dan andere. Het beste kan je kiezen voor voedingsmiddelen die zoveel mogelijk potentieel ontstekingsremmende (anti-inflammatoire) stoffen zoals vitamines en antioxidanten bevatten. Denk daarbij aan onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, olijfolie en vette vis. Als je vooral onbewerkte voeding eet, krijg je een optimale mix van alle voedingsstoffen binnen. Sterk bewerkte producten zijn juist ongunstig. Sterk bewerkt zijn voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, frisdrank, geraffineerde granen en bewerkt vlees. Dat zijn juist inflammatoire voedingsmiddelen die ontstekingen in je lichaam juist uitlokken. Sterk bewerkte voeding herken je aan lange ingrediëntenlijsten en een zeer lange houdbaarheid. Voedingsmiddelen als zakjes soep, kant-en-klare aardappelsalades en frikandellen hebben nog maar weinig met het oorspronkelijke product gemeen. Door de sterke bewerking zijn juist de belangrijke voedingsstoffen als vitamines en antioxidanten verloren gegaan. Voor een gezond immuunsysteem voegen die voedingsmiddelen weinig meer toe. Verwen jezelf dus of laat je verwennen met lekkere zelfgemaakte maaltijden vol goede ingrediënten. En heb je niet zo’n trek: probeer toch te eten en kies voor iets wat gemakkelijk weg eet zoals een zelfgemaakte soep vol groenten (en oké kip), een pasta met een lekkere saus, een gevulde omelet of een stoofgerecht. En ziek verder goed uit.
Zet in op je weerstand
Zorg goed voor je weerstand, want niet alleen in de winter maar het hele jaar door, is je weerstand belangrijk. Je lichaam wordt continu blootgesteld aan ziektekiemen zoals bacteriën en virussen en schadelijke stoffen. Om je daar zoveel mogelijk tegen te beschermen wordt er goed samengewerkt in je lichaam door allerlei verdedigingsmechanismen. Samen noemen we dat je afweersysteem of immuunsysteem. Het is een ingenieus en sterk mechanisme. Een goed functionerend immuunsysteem kan zorgen voor een minder heftige en korter durende verkoudheid dan bij iemand met een minder goede weerstand. Heb je een goede weerstand dan word je ook niet zo snel ziek. En jij kunt je immuunsysteem een handje helpen bij de afweer door goed voor je weerstand te zorgen.
Wat kan doen voor je weerstand?
Dat virussen zich van mens tot mens verplaatsen via ademvocht, handen, lichtknopjes en kranen weten sinds de afgelopen jaren maar al te goed. Net zoals het covid-19 virus verplaatst ook een verkoudheidsvirus zich op die manier. Wil je een verkoudheid voorkomen dan kun je dus het beste maar zorgen dat je zo min mogelijk met het virus in aanraking komt. Let op met omhelzen en kussen van (verkouden) mensen, was regelmatig je handen en zit niet lange tijd met veel (verkouden) mensen in een kleine ruimte. Behalve alle hygiënemaatregelen nemen, is het ook belangrijk om voldoende te slapen, genoeg water te drinken, voldoende te bewegen en rust in te plannen als je stress ervaart. En gezond te eten! Je kunt met gezonde voeding niet helemaal voorkomen dat je ziek wordt, wel kun je hiermee je weerstand op peil houden en knap je ietsje sneller op.