De diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zijn mogelijk besmet met het hepatitis A-virus en worden daarom uit de winkels gehaald. Wat is hepatitis A? Hoe ernstig is het? En wat moet je doen als je besmette blauwe bessen hebt gegeten?
Pascalle Stijger, voedingsdeskundige van het Voedingscentrum:
Het gaat om de AH Zakje met blauwe bessen 1 kg (diepvries) met houdbaarheidsdatum 14-4-2026 en de verpakkingen daarvoor. De betreffende blauwe bessen zijn verkocht in de periode van oktober 2024 tot en met 13 januari 2025. Voor zo ver bekend zijn verse blauwe bessen of diepvries blauwe bessen gekocht bij andere (super)markten niet besmet met hepatitis A.
Wat moet ik doen als ik deze blauwe bessen in huis heb?
Het advies is om de bessen niet te eten en terug te brengen naar de winkel. Het virus kan goed en lang overleven, ook bij hele lage temperaturen. Wassen helpt niet om het virus van de bessen te verwijderen.
Wat is hepatitis A en hoe weet ik of ik besmet ben?
Het hepatitis A-virus kan een ontsteking van de lever geven. Soms hebben mensen met hepatitis A weinig of helemaal geen klachten. Als er klachten optreden, kan het gaan om vermoeidheid, misselijkheid, minder zin in eten, koorts en geel oogwit (geelzucht). In sommige gevallen kunnen klachten, zoals vermoeidheid, enkele maanden aanhouden.
Je kunt besmet raken met het virus door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat besmet is met het virus.
Wat moet je doen als je besmette blauwe bessen hebt gegeten?
Als je besmette blauwe bessen hebt gegeten kan het even duren voordat je ziek wordt. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 7 weken. Eventuele klachten gaan meestal vanzelf weer over. Heb je erge klachten, dan kun je het beste naar de huisarts gaan.
Kan ik zien of ruiken dat een product besmet is met hepatitis A?
Je kunt het hepatitis A-virus niet ruiken of zien. Ook zorgt het virus niet dat een product bederft. Alleen in een laboratorium kunnen onderzoekers testen doen die de aanwezigheid van het virus aantonen. Bij onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bij de blauwe bessen van Albert Heijn hepatitis A gevonden.
Hoe zijn de blauwe bessen besmet met hepatitis A?
Hepatitis A kan in de blauwe bessen terechtkomen door besmetting tijdens de teelt, oogst of verwerking. Bijvoorbeeld als werknemers die met de bessen werken het virus bij zich dragen en bijvoorbeeld niet goed de handen wassen of door besmet water.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts.
Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.