Jackfruit, wat is dat eigenlijk?

Een vrucht als vleesvervanger

Getty Images

Misschien heb je al eens een recept met jackfruit als vleesvervanger voorbij zien komen, misschien klinkt het je compleet nieuw in de oren. Hoe dan ook, vanaf nu kun je niet meer om deze tropische vrucht heen. Wat het is, waar jackfruit vandaan komt en waar je de vrucht voor gebruikt, lees je in dit artikel.

Wondergewas van de toekomst

Het schijnt een van de voedseltrends van 2019 te zijn: jackfruit, ook wel nangka genoemd, als vleesvervanger in de vegetarische en veganistische keuken. Sterker nog: volgens wetenschappers is dit het ‘wondergewas van de toekomst’ en zou het miljoenen mensen van de hongersnood kunnen redden. Het is dan wel een fruitsoort, maar jackfruit zou een goed alternatief kunnen bieden voor belangrijke voedselbronnen als maïs, tarwe en granen.

Op siroop of in brine

Als je jackfruit zoekt, wat in de toko en tegenwoordig in de supermarkt kan zijn, vind je dit meestal in blik. Er zijn twee soorten jackfruit in blik, namelijk de gele en de jonge groene. De gele staat meestal op siroop en is vrij zoet, de jonge, groene jackfruit zit in brine of zout water. In toko’s ligt er nog wel eens een hele jackfruit in de vriezer, of vind je het zoete, naar meloen smakende vruchtvlees de koeling. Voor hartige recepten kun je het beste de ingeblikte jackfruit in brine gebruiken. Open je het blik, dan zul je grauwe stukken fruit in de vorm van driehoeken zien. Deze jackfruit is onrijp en bevat dus nog weinig smaak. Hierdoor is deze zeer geschikt om te marineren. Door de stukjes met een vork uit elkaar te trekken, ontstaat er een draderige structuur en kun je er bijvoorbeeld ‘stoofvlees’ of ‘pulled jackfruit’ van maken.

Stekelige, stinkende vrucht

In de winkel vind je gesneden jackfruit dus in blik, maar de fruitsoort is eigenlijk een gigantische, groene vrucht bedekt met kleine stekeltjes. De vrucht groeit in India en kan tot wel een meter lang en een halve meter breed worden. Als de jackfruit rijp is, komt er een sterke geur vanaf die doet denken aan een mix van rotte uien, bananen en ananas. Dieren weten zo dat de vrucht klaar is om te eten. Mensen plukken de jackfruit liever wanneer deze volgroeid, maar nog niet rijp is, om zo de sterke geur te vermijden. Leuk weetje: op Aziatische vliegvelden is het om deze reden vaak verboden om de vrucht bij je te dragen.

Voedzaam genoeg?

De jackfruit wordt niet voor niets een alternatieve voedselbron voor maïs, tarwe en granen genoemd. De vrucht is voedzamer en rijker aan calorieën dan andere vezelrijke groenten en bevat vooral veel vitamine A, vitamine B6, vitamine C, calcium, kalium en ijzer. Een volwaardige vleesvervanger lijkt het, ondanks de vlezige structuur, niet te zijn. Volgens het Voedingscentrum moet een goede vegetarische keuze vitamine B1, vitamine B12, ijzer en meer dan 20% van de energie aan eiwitten bevatten. Er zit dus voldoende ijzer in jackfruit, maar aan de andere eisen voldoet de vrucht helaas niet. Zorg er bij een gerecht met jackfruit dus altijd voor dat er een andere eiwitbron met de B-vitamines op je bord ligt.

Of het nu een Mexicaanse wrap met groenten, zwarte bonen en pulled jackfruit, of een Aziatische curry met de vrucht is: de jackfruit is een creatieve toevoeging aan de vegetarische keuken - en wie weet verhelpt het de hongersnood nog.

Auteur