Kersen ontpitten: zo doe je dat

Getty Images

Wie houdt er nu niet van kersen? En in de zomermaanden zijn ze volop verkrijgbaar bij de kersentelers en supermarkt. Lekker en gezond! Maar wat is nu de handigste manier om ze te ontpitten?

Vaak zijn kersen – ook wel morellen of krieken genoemd – al in juni verkrijgbaar, maar in juli en augustus zijn ze op hun lekkerst. Voor de smaak kun je ze het beste onafgedekt bewaren op een koele plaats. Ze zijn dan zo’n één tot twee dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze wat langer bewaren, ongeveer drie tot vijf dagen.

Gezonde vruchtjes

Kersen bevatten veel vitamine A en C en het mineraal kalium. Dit mineraal werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen. Ook zorgt kalium er – samen met natrium – voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Daarnaast zit er ook bètacaroteen in kersen. Bètacaroteen is een provitamine A en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Hierdoor is het belangrijk voor de weerstand en het gezichtsvermogen, maar draagt het ook bij aan gezonde botten, tanden en huid en de groei.

Lifehack

In de pitten van kersen kan blauwzuur voorkomen. Dat is een ander woord voor cyanide. Deze giftige stof komt vrij als je een pit fijnkauwt of vermaalt. Het advies is dan ook om geen pitten van kersen door te slikken. Maar mocht het een keer per ongeluk gebeuren, dan kan dat niet gelijk kwaad. Dat ontpitten doe je snel en makkelijk met deze lifehack van Lekker Van bij Ons.

Kersen staan in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Bij het telen van kersen worden pesticiden gebruikt, daarvan kunnen resten achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.

Auteur