Zo blijft groente en fruit langer goed
Nederlanders gooien gemiddeld 33,4 kg eten per persoon per jaar weg. Goed omgaan met je koelkast en vriezer door producten op de juiste plek te bewaren helpt om voedselverspilling te voorkomen. Maar wat is de juiste plek?
Vooral bij groente en fruit kan het soms lastig in te schatten zijn: de ene soort moet in de koelkast, de andere juist daarbuiten. Zo bewaar je appels het beste in de koelkast (dan zijn we tot wel 3 weken langer houdbaar), maar drogen komkommers juist uit in de koelkast. Voor de houdbaarheid én smaak goed om te weten wat de juiste bewaarplekken zijn.
In de koelkast
Groentesoorten die je het beste in de koelkast kunt bewaren zijn allereerst alle soorten bladgroenten. Denk hierbij aan sla, andijvie, spinazie, witlof en prei. Ook koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten kun je beter in de koelkast bewaren dan erbuiten. Hetzelfde geldt voor sperziebonen en verwante soorten zoals peultjes en sugarsnaps. Voorgesneden groenten worden in de supermarkt in de koeling bewaard en dat kun je thuis ook het beste doen. Heb je zelf wat groente gesneden en wil je die bewaren? Ook dat is het beste in de koelkast. Nog een tip: gebruik de groentelade. Hier is de luchtvochtigheid hoger dan in de rest van de koelkast, waardoor groente daar minder snel uitdroogt.
Voor de meeste fruitsoorten geldt dat ze het langst goed blijven in de koelkast. Dit gaat om appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen). Je kunt het ook op de fruitschaal bewaren maar dan is het minder lang houdbaar.
Buiten de koelkast
Sommige groentesoorten bederven juist sneller door de kou in de koelkast. Dit gaat onder andere om vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado. Bewaar deze daarom liever buiten de koelkast. Dit geldt ook voor wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pompoen, bieten en ui beter. Het beste kun je deze groentesoorten op een koele, droge en donkere plek bewaren, bijvoorbeeld in een voorraadkast of een keukenkastje. Mochten de temperaturen in de zomer oplopen, tot ongeveer boven de 25 °C, dan is het wel verstandiger om deze groentesoorten in de koelkast te bewaren.
Voor citroen en andere citrusvruchten is een koele, donkere plek buiten de koelkast de beste bewaarplek. Ook exotisch fruit kun je beter op een fruitschaal bewaren dan in de koelkast. Denk aan banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen). Als je deze fruitsoorten bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard, verliezen ze smaak en gaan ze sneller rotten. Dat is natuurlijk zonde.
Handig geheugensteuntje
Weet je even niet meer waar je een komkommer moet bewaren en of de peer nu op de fruitschaal moet of niet? Zoek het bewaaradvies dan snel en gemakkelijk op in de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Ook kun je de gratis koelkaststicker gebruiken als reminder voor de juiste bewaarplek. Deze vind je in de webshop van het Voedingscentrum.
- Voedingscentrum