Is aubergine giftig?
Of je het nu door de pastasaus roert, in plakjes grilt of pureert door een mediterraanse dip: met de veelzijdige aubergine kun je alle kanten op. Rauw kun je de groente beter niet eten, zo wordt er gezegd. Aubergine zou namelijk de gifstof ‘solanine’ bevatten. Maar hoe zit dat eigenlijk?
Solanine, tomatine en glycoalkaloïden
Solanine is een natuurlijke gifstof die voorkomt in groente met nachtschade, zoals aardappelen en aubergines. Tomaten bevatten een soortgelijke gifstof genaamd tomatine. Deze twee stoffen behoren tot de groep ‘glycoalkaloïden’, die door planten gebruikt worden om zichzelf te beschermen. Bij hoge concentraties geeft dit een bittere smaak.
Wanneer je te veel solanine of tomatine binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan namelijk koorts, braken, diarree, lusteloosheid, hoofdpijn en slaperigheid veroorzaken. Ook wordt gezegd dat deze stoffen in grote hoeveelheden van invloed zijn op de gewrichten.
Zo herken je solanine en tomatine
Tomatine komt uitsluitend in onrijpe, groene tomaten voor. Aardappelen worden tegenwoordig gekweekt met lagere gehaltes aan solanine. De gifstof ontstaat met name onder invloed van licht in de schil en in de kiemen of uitlopers. Bij aardappelen kun je solanine herkennen aan de groene plekken op de schil. Je kunt deze plekken gewoon wegsnijden, maar voorkomen doe je door ze in het donker te bewaren.
Solanine in aubergines is niet zo makkelijk te herkennen als bij aardappelen, al kun je het wel proeven aan de bittere smaak. Hoe bitterder de groente, hoe meer glycoalkaloïden er aanwezig zijn. Desondanks bevat aubergine de gifstof in lagere hoeveelheden. Zo laag zelfs, dat er zich in de praktijk nauwelijks problemen voordoen als gevolg van het eten van aubergine.
Verhitten heeft weinig zin
Solanine en tomatine worden helaas niet zo makkelijk afgebroken tijdens koken, bakken en frituren. Verhitting heeft volgens het Voedingscentrum weinig tot geen effect op de gifstoffen in groente met nachtschade, al lost solanine wel op in het kookvocht. Bij het afgieten van het kookvocht, verminder je dus het solaninegehalte.
Omdat de hoeveelheden solanine in aubergine zo laag zijn, zou het volgens het Voedingscentrum geen probleem moeten zijn om af en toe een stukje rauwe aubergine te eten. Toch kun je dit beter niet te vaak doen. Om zo min mogelijk risico te lopen op klachten door solanine, raadt het Voedingscentrum aan om de aubergine toch te verhitten voor het consumeren. Dit blijft de meest veilige manier om deze groente te eten. Smaakt je aubergine erg bitter, zelfs na verhitting? Dan kun je deze beter laten staan.
- Voedingscentrum