Wat is gezonder: een jonge of rijpere banaan?

Jonge bananen hebben de voorkeur

bananen-pol
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: welke banaan is gezonder, een jonge of rijpere?

Bananen zijn in het algemeen heel gezond, maar een jonge banaan is iets gezonder en daardoor een betere keuze. Rijpere bananen bevatten namelijk van nature meer (fruit)suiker. Dat proef je ook: als je een banaan iets langer laat liggen, smaakt hij zoeter. Dat komt doordat enzymen het zetmeel in de banaan omzetten in fruitsuiker.

En toch is er ook veel positiefs te zeggen over rijpe bananen. Door de fruitsuiker kunnen je darmen bijvoorbeeld de banaan makkelijker opnemen. Ook bevat de rijpere variant - volgens een Japanse studie - meer antioxidanten (zoals vitamine C en E) die cellen en weefsels beschermen tegen schadelijke stoffen. Maar toch leveren jonge bananen meer gezondheidsvoordelen op dan rijpere bananen. Dat heeft te maken met resistent zetmeel.

Resistent zetmeel

Resistent zetmeel speelt een belangrijke rol bij de voordelen van jonge bananen. Jonge bananen bevatten namelijk meer resistent zetmeel dan rijpe bananen. Dit type zetmeel laat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgen dan normaal zetmeel, waardoor je minder tot geen last hebt van een suikerpiek. In tegenstelling tot normaal zetmeel dat zich als suiker gedraagt, wordt resistent zetmeel beschouwd als voedingsvezel die niet kan worden verteerd door de dunne darm. Hierdoor komt het intact aan in de dikke darm, wat goed is voor je spijsvertering en de bacteriën in je darmen. Ook heb je daardoor langer een verzadigd gevoel en loop je minder risico's op (ernstige) ziekten als diabetes type 2 en darmkanker.

De voor- en nadelen van jonge bananen

Nog even de voor- en nadelen van jonge bananen op een rijtje.

De voordelen

  • Bevatten van nature minder fruitsuiker.
  • Zorgen voor een lang verzadigd gevoel, zonder suikerpiek.
  • Zijn goed voor je spijsvertering en darmbacteriën (ook wel: microbioom).
  • Verminderen de risico's op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker.

De nadelen

  • Bevatten minder antioxidanten dan (over)rijpe bananen.

De voor- en nadelen van (over)rijpe bananen

En dan de voor- en nadelen van rijpere bananen.

De voordelen

  • Ze smaken zoeter, dus veel mensen vinden ze lekkerder.
  • Bevatten meer antioxidanten dan jonge bananen.
  • Je darmen kunnen een rijpere banaan makkelijker opnemen vanwege de fruitsuiker.
  • Geschikt voor sporters vanwege de hoeveelheid (licht verteerbare) koolhydraten.

De nadelen

  • Bevatten van nature meer fruitsuiker.

Welke banaan kies jij?

Kortom: bananen zijn gezond, maar jonge bananen hebben de voorkeur. Omdat ze minder suiker bevatten, maar vooral vanwege alle bovengenoemde gezondheidsvoordelen. Maar ga je voor alleen smaak, dan vind je een rijpere banaan waarschijnlijk lekkerder dan een jonge banaan. En soms heb je ook niets te kiezen, want dan heb je gewoon trek in een banaan en ben je net te vroeg of te laat...

    Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

    Bron 
    • Voedingscentrum
    • Diabetes Fonds
    • MAX Vandaag