Wat is gezonder, koken of stomen? En hoe kun je meer vitamines behouden?
Lezersvraag van Jolanda
Koken en stomen zijn beide goede manieren om eten zoals groente, aardappelen, rijst en couscous klaar te maken. Bij beide methoden blijven smaak, vitamines en mineralen goed behouden. Bij stomen blijven er nog iets meer vitamines en mineralen behouden. Hoeveel meer is niet exact te zeggen. Dit hangt onder andere af van het product, de bereidingstijd en de bereidingstemperatuur.
Tips om meer vitamines en mineralen te behouden bij het koken:
- Snijd groente en aardappelen zo min mogelijk. Vitamines aan de binnenkant kunnen dan minder goed ontsnappen naar het kookwater.
- Gebruik zo min mogelijk water, een bodempje van 1 tot 2 cm is voldoende, en kook niet langer dan nodig. Bekijk hier de kooktijden van verschillende groenten.
- Gebruik het kookvocht eventueel om jus of saus te maken.
Kijk hier voor meer tips om te koken
Bij stomen kun je de aanwijzingen op de stoomoven volgen. Heb je geen stoomoven? Ook dan kun je stomen, bijvoorbeeld met een:
- pan met hittebestendig vergiet en deksel;
- pan met een metalen, rieten of bamboe stoommandje;
- stoompan;
- een elektrische stomer;
- of met een couscouspan.
Kijk hier voor tips om te stomen
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.