Een volkoren wrap gevuld met veel groenten is de beste keuze
Een wrap is een dunne pannenkoek die je rond een vulling rolt, oftewel ‘wrapt’. Ze worden van oorsprong gemaakt van maïs- of tarwemeel, maar tegenwoordig zijn er ook wraps met een basis van groenten als biet, wortel of paprika. Groentewraps: dat klinkt gezond, maar zijn ze dat ook?
Hoe gezond zijn gewone wraps?
Wraps komen van origine uit Mexico, waar ze officieel tortilla’s heten. In het noorden van Mexico worden de tortilla’s van oudsher gemaakt van tarwebloem en in het zuiden van maismeel, en verder bevatten ze water, olie, zout en wat rijsmiddel. In de kant en klare wraps die je hier in de supermarkt koopt, zitten daarnaast nog wat hulpstoffen voor de houdbaarheid. want anders zouden ze niet zo lang zonder koeling te bewaren zijn. Qua voedingswaarde kun je een wrap vergelijken met een sneetje tarwebrood. Gewone wraps bevatten geen vet of suiker, een heel klein beetje zout, wat eiwitten en een redelijke hoeveelheid vezels. Er zijn ook wraps gemaakt van volkorenmeel, die zijn nog iets vezelrijker en daardoor gezonder. Een gemiddelde wrap (60 gram) van mais- of tarwemeel bevat ongeveer 2,5 gram aan vezels. In een gemiddelde volkorenwrap (60 gram) zit bijna 5 gram vezel, wat zelfs meer is dan in 2 sneetjes volkorenbrood (totaal 4 gram vezel voor 2 sneetjes, die samen 70 gram wegen). Verder geldt voor een wrap hetzelfde als voor een boterham: hoe gezond het als maaltijd is, is vooral afhankelijk van waar je het mee vult of belegt.
Hoeveel groenten zit er in een groentewrap?
Groentewraps zijn te herkennen aan een oranje, roze, groene, gele of rode kleur, afhankelijk van de groente die ervoor gebruikt is. De meest voorkomende groentewraps hebben wortel, biet, spinazie, paprika of tomaat als basis. Maar als je denkt dat een lunch of avondmaaltijd met een groentewrap bijdraagt aan het innemen van de aanbevolen 250 gram groente per dag, dan kom je bedrogen uit. Ten eerste omdat de meeste groentewraps volgens de verpakking voor 35 procent uit groente bestaan. Dat is omgerekend ongeveer 20 gram groente per wrap, oftewel 2 kerstomaatjes of een kleine wortel. Ten tweede is de hoeveelheid groente die daadwerkelijk in een groentewrap zit nog veel kleiner. Dat komt omdat de groenten die in de wraps verwerkt worden eerst worden gewogen, maar vervolgens niet in die vorm de producten in gaan. Na het wegen wordt er poeder of puree van gemaakt. Doordat hierbij het vocht uit de groente wordt gehaald, blijft er een stuk minder van de oorspronkelijke hoeveelheid groente over. De poeder of puree, die uiteindelijk nog maar een fractie van het oorspronkelijke gewicht heeft, wordt vervolgens verwerkt in de wrap. Op de verpakking mag wettelijk uitgegaan worden van het startgewicht van de groenten. Dus vermeldt het etiket niet hoeveel poeder of puree erin het product zit, maar hoeveel gram groenten er bij het eerste weegmoment werd gewogen.
Groenten in de puree
Door groenten toe te voegen aan producten, krijgen ze een gezonder imago. En zo spelen fabrikanten met hun 'lokgroenten' handig in op het gezonde streven van veel consumenten om meer groenten te eten. Helaas missen groentepoeder en -puree een hoop eigenschappen die echte groenten juist zo gezond en uniek maken. Er zitten nog wel wat vitamines en mineralen in, maar nauwelijks vezels. Op echte groenten moet je kauwen, en wordt je spijsvertering flink aan het werk gezet. Juist door dat kauwen en die vezels geven groenten een verzadigd gevoel. Producten met lokgroenten worden waarschijnlijk voornamelijk gekocht door mensen die niet heel erg gek zijn op groenten, en op deze manier het idee hebben dat ze toch heel gezond bezig zijn. Heb je de illusie dat je met een groentewrap al een flinke portie groenvoer eet, dan is de kans klein dat je flink wat groente erin stopt als je geen fan van groente bent. Zo wordt een wrap op basis van groenten alsnog een misleidend lokkertje.
Wat is de meest gezonde wrap?
Waarschijnlijk krijg je met één kerstomaatje extra in de vulling al net zoveel groenten binnen als met de groentewrap zelf. Voor de groenten hoef je ze dus niet te kopen. De hoeveelheid vezels die je met een groentewrap binnenkrijgt, varieert afhankelijk van merk en soort groente tussen minder dan 2 gram tot 3,5 gram vezels per wrap (60 gram). Daarmee scoren ze qua vezels dus zeker niet hoger dan een gewone wrap, en zelfs een stuk lager dan de volkoren variant. Aan de bieten- en wortelwraps wordt bovendien suiker toegevoegd voor de smaak. Tenslotte zijn wraps op basis van groenten ook minder gezond voor je portemonnee, want ze zijn gemiddeld maar liefst twee keer zo duur. Voor dat geld kun je beter wat extra verse groenten kopen. De meest gezonde wrap is namelijk een volkoren wrap die is gevuld met veel groenten.