Kaalheid en haarverlies bij vrouwen

Waarom uw haar dunner wordt en uitvalt

Getty Images

Voor mannen zijn een kale kruin of inhammen op het voorhoofd misschien niet zo prettig, maar niemand kijkt er van op. Vrouwen met zichtbaar dunner of geheel uitgevallen haar ziet u minder vaak. Toch komt ook bij vrouwen kaalheid voor.

Haren worden aangemaakt in haarzakjes. Op uw hoofd zitten er zo’n 100.000. Een hoofdhaar groeit ongeveer twee tot vijf jaar. Daarna breekt een overgangsfase aan, waarin de haar stopt met groeien en losser in het haarzakje zit. In de rustfase die daarop volgt valt de haar uit. Na een paar maanden vormt het haarzakje weer een nieuwe haar.[ITEMADVERTORIAL]

Gelukkig verliezen we niet al ons haar tegelijk, zoals andere dieren die in de 'rui' komen. Je haren zitten allemaal in andere fases: de een is nog aan het groeien, terwijl de ander in rust is. Dagelijks vallen zo’n 50-100 haren uit. Als u uw haar wast, kunnen het er wel 200 zijn. Die extra haren die loskomen waren sowieso al klaar om uit te vallen. Pas als u hele plukken tegelijk verliest, is er iets aan de hand en is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Bij mannen ontstaan er als eerste inhammen bij het voorhoofd of een kalende kruin. Bij vrouwen verloopt haarverlies meestal volgens een ander patroon. Zij worden kaal op het midden van het hoofd, vanaf de kruin naar voren toe.  De middenscheiding wordt steeds breder. Als een haar uitvalt, komt er een steeds dunner exemplaar voor in de plaats, totdat het haar helemaal niet meer aangroeit.

Oorzaken
Er zijn allerlei oorzaken voor haaruitval, zoals haar- en huidziektes, een ijzertekort, ernstige stress, medicijngebruik en gewichtsverlies. Ook hormonale veranderingen hebben invloed op je haardos: haaruitval treedt vaak op tijdens de overgang of na een bevalling. Of de overgang daadwerkelijk haarverlies veroorzaakt is niet duidelijk, het kan ook toeval zijn dat het haarverlies en de overgang rond dezelfde leeftijd plaatsvinden.

Haaruitval kan ook in de familie zitten. Erfelijke kaalheid wordt alopecia androgenetica genoemd. De haarzakjes zijn dan overgevoelig voor dihydrotestosteron, een hormoon dat zowel bij mannen als vrouwen in het lichaam voorkomt. Het hormoon zorgt voor een verminderde doorbloeding van de haarzakjes, waardoor ze krimpen en de haren minder goed groeien.

De manier waarop  u uw haar behandelt, kan schade toebrengen aan uw lokken. Permanenten, ontkroezen, vaak verven en kammen als het nog nat is maakt het haar brozer, waardoor het al in de hoofdhuid kan afbreken. Ook door (onbewust) trekken aan het haar kan het uitvallen, bijvoorbeeld als het haar in te strakke vlechtjes wordt gedragen.

Oplossingen
Erfelijke kaalheid is niet te voorkomen en voor vrouwen is er helaas nog geen wonderpil. Er zijn lotions en shampoos tegen haaruitval met kruidenextracten, vitaminen en mineralen verkrijgbaar, maar daarvan is de werking nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Finasteride is op recept verkrijgbaar voor mannen, maar dit geneesmiddel is nog niet geregistreerd voor gebruik door vrouwen. Bovendien is het gevaarlijk voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd, omdat het bij experimenten met muizen ernstige afwijkingen veroorzaakte bij hun nakomelingen. Keert het haar niet meer terug, dan kunt u kiezen voor een haarwerk of haartransplantatie.

Bij de andere vormen van haaruitval is er een grote kans dat het haar weer terugkomt. Als uw haarverlies een gevolg is van een gebrek aan vitamines of bepaalde voedingsstoffen, kan het helpen om deze aan te vullen met een supplement.

Bron 
  • Elsevier
  • WebMD
  • Nederlandse Haarstichting