Plotselinge, borende pijn in je hoofd
Naar schatting lijden in Nederland zo’n tienduizend mensen aan clusterhoofdpijn, vooral mannen. Iemand die zich ’s avonds nog kiplekker voelde, kan midden in de nacht wakker worden van een borende pijn, meestal achter het oog of bij de slaap.
Bij de meeste patiënten treden de aanvallen op in clusters: weken- of jarenlang hebben ze er geen last van, totdat ze plotseling weer regelmatig toeslaan, soms meerdere keren per nacht. Aanvallen duren soms een kwartier, soms wel drie uur.
De stand van zaken
Clusterhoofdpijn is niet te genezen; wel kan het lange tijd verdwijnen en kan er aan pijnbestrijding gedaan worden. Pas sinds kort wordt uitgebreid onderzoek naar clusterhoofdpijn gedaan.
Het onderzoek
Een kleine groep heeft chronische clusterhoofdpijn en reageert op geen enkel medicijn. Voor hen gloort er hoop: vorig jaar startte in Leiden een experimentele behandeling, waarbij een soort pacemaker achter in het hoofd wordt ingebracht. Dit apparaatje stimuleert met kleine stroomstootjes een zenuw achter in de hersenen.
"Zo hopen we hoofdpijnaanvallen te voorkomen of te onderdrukken." Volgens Gisela Terwindt, neuroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum, zijn de eerste resultaten veelbelovend, maar duurt het nog wel een paar jaar voordat vaststaat of deze behandeling effectief is.
De remedie
Gewone pijnstillers hebben geen effect op de pijn. Het antimigrainemiddel triptaan, toegediend in de vorm van injecties, verlicht de pijn vaak wel, net als toediening van zuivere zuurstof tijdens een aanval. “Het merendeel reageert daar goed op”, zegt Terwindt.
Ook kunnen middelen als verapamil, lithium, methysergide en prednison bij sommige patiënten aanvallen voorkomen, maar het nadeel is dat ze veel bijwerkingen hebben.
- Plus Magazine