Kan sneeuw een migraineaanval uitlokken?

Migrainepatiënten zijn (over)gevoelig voor bepaalde prikkels

vrouw-sneeuw-pol
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kan sneeuw een migraineaanval uitlokken?

In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen mensen migraine: een serieuze en veelvoorkomende hersenaandoening. Heb je migraine? Dan heb je zware hoofdpijn die in aanvallen komt, en enkele uren tot dagen kan duren. Daarnaast kun je je misselijk voelen, overgeven en zeer gevoelig zijn voor licht en geluid. Sommigen hebben één of twee keer per jaar zo'n aanval, terwijl anderen er meerdere keren per maand last van hebben. Maar wat lokt eigenlijk een aanval uit? Kan sneeuw dit bijvoorbeeld doen?

Triggers voor een migraineaanval

Wat een migraineaanval precies uitlokt, is niet goed bekend. Het is waarschijnlijk deels erfelijk bepaald en verschillend per persoon. Bij vrouwen speelt ook de maandelijkse hormooncyclus een rol. Volgens Michel Ferrari, hoogleraar neurologie aan de Universiteit Leiden, denken veel mensen dat stress of bepaalde voeding, zoals chocolade en kaas, uitlokkers zijn van een migraineaanval. "Het blijkt echter het omgekeerde te zijn. Veel patiënten gaan zich door veranderingen in de hersenen, in de twee tot 48 uur voorafgaand aan een aanval, gestresst voelen of krijgen trek in bepaald voedsel. Ze gaan dan bijvoorbeeld chocolade eten, waarna een aanval optreedt – maar die was ook opgetreden zonder de chocolade", zegt hij tegen NRC. Hij kreeg in 2009 de Spinozapremie voor zijn migraineonderzoek.

Mix van factoren

Fel licht kan wel een van de triggers zijn, dus verblindend witte sneeuw kan ook zeker een aanval uitlokken. Migrainepatiënten kunnen namelijk (over)gevoelig zijn voor bepaalde prikkels, maar het kan per persoon verschillen welke prikkels dit zijn. Volgens de Amerikaanse arts N.K. Sethi is de context alleen belangrijker dan de trigger zelf. "De kans dat fel licht bij mij een migraineaanval uitlokt, is groter als ik moe ben, dorst heb, niet heb ontbeten of de avond ervoor een glas wijn heb gedronken." Hij concludeert: "Een migraineaanval treedt pas op als er een 'perfecte storm' aan het broeien is geweest, waarbij allerlei interne en externe factoren precies moeten samenvallen. Zonlicht kan slechts de laatste trigger zijn in een hele cascade."

Snelle weersveranderingen

Volgens Ferrari is er geen directe link tussen migraine en sneeuw. Wel tussen snelle weersveranderingen, waardoor je bijvoorbeeld een aanval kunt krijgen voordat het gaat sneeuwen. "Sommige migrainepatiënten blijken gevoelig te zijn voor snelle weersveranderingen", zegt Ferrari, "met name acute daling in luchtdruk vlak voor een storm, en droge hete ioniserende winden zoals de chinook in Canada en de sirocco in de Sahara. (...)" De link tussen sneeuw en migraine zit hem volgens Ferrari dus hooguit in de plotselinge verandering in luchtdruk die aan de sneeuwval voorafgaat.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • NRC
  • Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV)
  • Neurologie Centrum Amsterdam