Huidklachten door hulpstoffen in hydrocortisoncrème en -zalf
Heb je eczeem of een andere jeukende huidaandoening? De kans is groot dat je dan hydrocortison gebruikt. De bijsluiters noemen een aantal klachten die kunnen ontstaan op de plek waar je deze crème of zalf smeert. Wat ze alleen niet allemaal duidelijk vermelden, is dat de hulpstoffen in het product ook plaatselijk klachten kunnen geven. Bijwerkingencentrum Lareb legt het voor je uit.
Hydrocortison is een geneesmiddel uit de groep bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Het geneesmiddel is er als tablet, capsule of injectie, maar ook als crème en zalf. Dan wordt het ook wel een hormoonzalf genoemd. Wanneer je het op de huid smeert, remt het ontstekingen en neemt jeuk, schilfering en zwelling af. Artsen schrijven het daarom voor bij verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem, maar ook voor andere huidaandoeningen die jeuk geven.
Welke bijwerkingen kunnen op de huid ontstaan?
In de bijsluiters van hydrocortisoncrème en -zalf staan klachten die kunnen ontstaan op de plek waar je smeert. Voorbeelden hiervan zijn: verlies van pigment, het dunner worden van de huid en contactallergie. Daarnaast kunnen de hulpstoffen in de crème of zalf ook huidirritatie en -ontsteking geven op de plek waar je ze smeert. Deze klachten kunnen lijken op de klachten die ontstaan bij een contactallergie.
Meldingen bij Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb ontving enkele meldingen van plaatselijke klachten die mogelijk door de hulpstoffen zijn veroorzaakt, zoals roodheid, een brandend gevoel en jeuk op de plaats waar gesmeerd is. In de meeste meldingen ontstonden de klachten snel na het smeren. Bij eczeem en andere huidaandoeningen is de huid vaak al beschadigd of geïrriteerd. Hierdoor kunnen hulpstoffen sneller irritatie geven.
Welke hulpstoffen zijn verantwoordelijk?
Er zijn verschillende hulpstoffen die huidklachten kunnen veroorzaken. Het verschilt per crème of zalf welke hulpstoffen er in zitten. Voorbeelden van hulpstoffen die klachten kunnen geven zijn sorbinezuur, propyleenglycol en cetostearylalcohol.
Het kan moeilijk zijn om te bepalen wat de oorzaak van huidklachten is. Ervaar je klachten bij gebruik van een crème of zalf? Bespreek dit dan met je arts.
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.