Stelling: door alleen te praten over ouderenmishandeling, los je het probleem niet op

Getty Images

Bij ouderenmishandeling luidt het advies steevast: praat erover met iemand die je vertrouwt. Maar is dat wel zo effectief? Is er geen betere eerste stap? Stem nu en reageer!

Bij mishandeling denkt men vaak aan opzettelijk fysiek geweld, zoals bijvoorbeeld slaan. Maar het is meer dan dat. Een verzorger kan zo oververmoeid zijn dat hij of zij deuren op slot doet om zelf wat rust te krijgen. Mishandeling is ook de vrijheid van de oudere inperken, waardoor hij of zij bijna niet kan bellen of bezoek kan ontvangen. Ook geestelijke mishandeling, financiële uitbuiting en seksuele mishandeling vallen onder het hoofdstuk ouderenmishandeling.

'Omstanders spelen een belangrijke rol'
Via reclamespotjes op de TV en in artikelen leest u vaak het volgende advies: 'Als u vermoedt dat het niet goed gaat bij een oudere thuis is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan'. Als dat mogelijk is met de oudere zelf of anders met iemand die de oudere ook kent. Of er wordt opgeroepen om eerst het Steunpunt Huiselijk Geweld te bellen.

De hamvraag is natuurlijk: bent u het daarmee eens? Is praten een logische eerste stap? Wat zou u doen, als u het in uw eigen omgeving opmerkte? Eerst erover praten of direct andere acties ondernemen? Wat werkt? Wij zijn benieuwd naar uw mening. Stemmen kan via het blok rechtsboven dit artikel, reageren via het formulier hieronder.
 

Auteur