Ieder jaar zijn zo'n 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik. Dat gebeurt vaak op het moment dat iemand afhankelijk wordt van de hulp van anderen, zoals bij dementie. Is het wel verstandig om de financiën uit handen te geven?
Ondanks een campagne van de overheid en extra inspanningen van bijvoorbeeld banken, blijft financiële uitbuiting onder ouderen een hardnekkig probleem, zo blijkt uit een recente uitzending van het tv-programma De Monitor. Daarin zijn meerdere schrijnende voorbeelden te zien. U kunt de uitzending hier terugkijken.
Eerder signaleren
Volgens De Monitor komen er nieuwe richtlijnen voor zorgprofessionals om financiële uitbuiting van ouderen eerder te kunnen signaleren. Ze zijn bedoeld om huisartsen, medisch specialisten, medewerkers van de Spoedeisende Hulp (SEH) en andere zorgverleners alerter te maken op signalen van financieel misbruik, zoals somberheid, hulpeloosheid en afhankelijkheid.
Wat vindt u?
Vooral eenzame ouderen die voor sociale contacten en hulp afhankelijk zijn van anderen – denk aan (beginnende) dementie – lopen risico op financiële uitbuiting. Is het wel verstandig dat kwetsbare ouderen hun geldzaken door iemand anders laten doen? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter.