Dit is waarom je je vaatwasser regelmatig moet reinigen

Getty Images

Een vaatwasser wast, dus hoe vies kan zo’n apparaat eigenlijk worden? Nou, best vies dus. En dat is niet alleen vervelend voor je neus… ook je portemonnee wordt er niet vrolijk van.

Heb je dat ook weleens, dat je het idee hebt dat de vaaswasser een beetje stinkt? Goed mogelijk dat je neus je niet bedriegt. Maar voordat je op zoek gaat naar zo’n vaatwasserverfrisser is het verstandig om je vaatwasser eens goed te wassen. 

Viezigheid

Vieze borden, vettig bestek, potten en pannen – alles kan tegenwoordig de vaatwasser in. Maar daarmee komt er dus ook veel viezigheid in de vaatwasser terecht. Uiteindelijk kan dat ervoor zorgen dat de vaatwassen problemen gaat geven. De Consumentenbond adviseert dan ook om altijd de ergste viezigheid van de vaat te vegen – een keukenpapiertje is hier prima geschikt voor. En, zo stelt de Consumentenbond: maak je vaatwasser regelmatig schoon!

Voorkom vervetting

Sommige vaatwassen starten uit zichzelf regelmatig een reinigingsprogramma of een programma op hoge temperatuur. Doet jouw machine dat niet, dan moet je er zelf aan denken om de vaatwasser in elk geval wekelijks een programma op hoge temperatuur te laten draaien. Hierdoor voorkom je dat de binnenkant, de leidingen en de filters vervetten. Dat vervetten ontstaat doordat we tegenwoordig vooral op lage temperatuur wassen of het ecoprogramma inschakelen. Door vervetting gaat de machine stinken en wordt ook het wasresultaat minder. 

Stinkende filters

Een vaatwasser bevat verschillende filters. Vaak zien die filters er op het eerste gezicht schoon uit. Totdat je ze uit de vaatwasser haalt en van dichtbij bekijkt. Zelfs na één wasbeurt kunnen de filters alweer vies zijn: vettigheid en andere kleine restjes viezigheid. Check de filters daarom liefst iedere dag of in elk geval meerdere keren per week. Maak ze goed schoon onder de hete kraan en gebruik daar zo nodig een zachte borstel bij. Door de filters goed schoon te houden voorkom je bacterievorming en stank. Bovendien is het veel beter voor het wasresultaat en de levensduur van je vaatwasser. 

Verstopte sproeiarmen

De vaatwasser pompt het water via sproeiarmen over je vieze vaat. De gaatjes in de sproeiarmen kunnen na verloop van tijd verstopt raken, bijvoorbeeld door kalk en andere narigheid. Als er sprake is van verstopte sproeigaatjes, dan wordt de vaat niet meer goed schoon. Bovendien kan er lekkage ontstaan. Haal de sproeiarmen daarom maandelijks uit de machine (meestal zijn ze los te draaien) en maak ze schoon onder de hete kraan. Gebruik een cocktailprikkertje om de gaatjes door te prikken. 

Deur en rubbers

Maak ook de randen van de deur en de rubbers regelmatig schoon. Doe je dat niet, dan krijgen vuil, viezigheid en bacteriën de kans zich op te hopen. Uiteindelijk kan dat tot schade aan de rubbers leiden – met lekkage tot gevolg. Neem dus de randen en de rubbers wekelijks af met een vochtige doek. 

Speciale vaatwasmachinereiniger – een goed idee?

Houd je de vaatwasser goed schoon, dan is een speciale vaatwasmachinereiniger niet nodig. Wil je toch zo af en toe een keertje extra ontvetten en ontkalken? Giet dan een scheut azijn in de machine en leg er een in stukjes gesneden citroen in. Laat hiermee de vaatwasser een programma op hoge temperatuur draaien. Een goedkope en milieuvriendelijke manier van ontvetten en ontkalken!

Bronnen: Consumentenbond

Auteur