Net een nieuwe bank of een nieuw vloerkleed en u zult zien: er gaat een glas rode wijn overheen. Of een beker koffie. Of u zit op gezellig met het bord op schoot naar een film te kijken en ja hoor, daar gaat een beetje tomatensaus. PlusOnline zet de vervelendste vlekken én de beste manieren om ze te verwijderen voor u op een rij.
Om te beginnen drie tips die altijd gelden:
- Tip één: Handel zo snel mogelijk! Eenmaal ingetrokken is het namelijk een stuk moeilijker om een vlek goed te verwijderen.
- Tip twee: Gebruik nooit bleekmiddel of andere agressieve goedjes als wasbenzine of terpentine op uw vloerkleed of bank! Dit soort middelen zorgen namelijk voor een onherstelbare verkleuring van de stof en maken het er dus alleen maar erger op.
- Tip drie: Ga niet wrijven! Wrijven beschadigt namelijk de vezels van de stof en dat blijft altijd zichtbaar.
Leer of stof?
Heeft u een leren bank, dan gaan onderstaande tips helaas niet op. Vaak heeft een leren bank een vlek- en vochtwerende behandeling gehad en moet u het leer regelmatig onderhouden. Verder kunt u voor vlekken in uw leren bank het beste een speciale leerreiniger gebruiken. Dit soort reinigers koopt u online of bij uw meubelspeciaalzaak.
Rode wijn
Probeer allereerst zoveel mogelijk geknoeide wijn te verwijderen met een lepel of een natte doek. Ga niet wrijven! Giet daarna Spa Rood (of een ander bruiswater, zolang het maar geen suiker e.d. bevat) over de vlek en laat dat goed intrekken. Dep dat daarna op met een schone handdoek – en nogmaals: niet wrijven!
Tomatensaus
Verwijder eerst zoveel mogelijk van het geknoeide – zonder het er verder in te wrijven. Smeer de vlek daarna voorzichtig in met afwasmiddel of citroensap. Laat dat minimaal een half uur intrekken en dep dat daarna voorzichtig weg met een schone natte doek.
Vettigheid
Een vetvlek op de bank of in het vloerkleed verwijdert u met een zachte spons en een druppeltje afwasmiddel. Maak de spons nat - maar niet kletsnat - met warm water, doe er wat afwasmiddel op en wrijf daarmee de vlek voorzichtig (!) weg.
Koffie
Koffievlekken zijn lastig te verwijderen. Dat komt doordat de koffie meestal nog warm is en de temperatuur zorgt ervoor dat het meteen ‘goed’ intrekt. Heeft u koffie geknoeid, pak dan een schone en liefst lichte handdoek en maak die nat onder de koude kraan. Knijp de handdoek uit en leg de nu vochtige handdoek op de gemorste koffie. De koffie zal nu in de handdoek trekken. Neemt de handdoek geen koffie meer op, pak dan weer een nieuwe handdoek en herhaal de procedure. Neemt die handdoek geen koffie meer op, herhaal dan nogmaals. De laatste handdoek laat u op de vlek liggen totdat hij droog is. Ziet u daarna toch nog wat verkleuring, gebruik dan textielreiniger. Let wel op: probeer textielreiniger altijd eerst op een onzichtbare plaats en volg de gebruiksaanwijzing van het product op.
Inkt
Is er iemand met een lekkende balpen op de bank gaan zitten? Pak dan een schone doek en de melk of koffiemelk. Dep de vlek zachtjes met de (koffie)melk en de doek. Maak het daarna schoon met lauw water en een schone doek. Een ander middel dat goed schijnt te werken tegen inktvlekken is scheerschuim. Dep daarmee de vlek zachtjes in en maak het daarna schoon met lauw water en een schone doek. Een derde manier om inktvlekken te verwijderen, is de vlek te deppen met ontsmettingsalcohol, te koop bij de drogist.
Bloed
Een bloedvlek op de bank of in het vloerkleed verwijdert u door de vlek met koud water flink nat te maken. Strooi er daarna een ruime hoeveelheid zout op en laat dit een uurtje inwerken. Daarna voorzichtig met koud water verder schoonmaken. Gebruik bij bloedvlekken nooit warm water; door warm water wordt de vlek alleen maar lastiger te verwijderen.
Bronnen:
Tante Kaat
Oma Weet Raad