Met deze tips blijft je voedsel langer vers en bespaar je tijd én geld
Een goed georganiseerde koelkast helpt niet alleen om voedselverspilling te voorkomen, maar ook om je eten langer vers en lekker te houden.
Met deze praktische tips verleng je de houdbaarheid van je producten.
Stel de juiste temperatuur in
De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen 3°C en 4°C. Dit is koel genoeg om bacteriegroei te vertragen, maar voorkomt dat producten bevriezen. Controleer regelmatig of de temperatuur juist is afgesteld.
Organiseer per zone
Je koelkast heeft verschillende temperatuurzones. Wat bewaar je waar in de koelkast?
- Bovenin: Hier is het het minst koud. Bewaar hier producten zoals restjes, kant-en-klaarmaaltijden en jam.
- Middenin: Perfect voor zuivel zoals melk, yoghurt en kaas.
- Onderaan (boven de groentelades): De koudste plek! Hier bewaar je rauw vlees, vleeswaren, vis en gevogelte (in goed afgesloten verpakkingen).
- Groentelades: Bewaar hier groenten en fruit, maar houd deze apart om rijping en bederf te vertragen.
Niet alle groenten en fruit bewaar je in de koelkast, lees daar meer over in het artikel ‘Waar kan ik groente en fruit het beste bewaren’.
Verpak slim
Gebruik luchtdichte bakjes of bewaar zakken om voedsel vers te houden en geuroverdracht te voorkomen. Wikkel sterk ruikende producten, zoals kaas, extra goed in. Vlees en vis die je niet meteen gebruikt, kun je invriezen om de houdbaarheid te verlengen.
Bewaar restjes verstandig
Laat restjes eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze in de koelkast zet. Gebruik goed afsluitbare bakjes en eet restjes binnen 2-3 dagen op.
Wees voorzichtig met rauw vlees en vis
Voorkom kruisbesmetting door rauw vlees en vis altijd apart en onderin de koelkast te bewaren, zodat sappen niet op andere producten kunnen lekken.
Controleer en ruim regelmatig op
Controleer wekelijks op producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Let goed op het verschil tussen TGT-datum en de THT-datum. Gooi beschimmelde items direct weg en maak de koelkast schoon om verdere besmetting te voorkomen.
Niet alles hoort in de koelkast
Niet alles blijft langer goed in de koelkast! Vermijd bijvoorbeeld het bewaren van:
Tomaten: Ze verliezen smaak in de kou.
Bananen: Ze verkleuren sneller in de koelkast.
Aardappelen: Bewaar ze op een koele, donkere plek buiten de koelkast.
Verse knoflook: Bewaar koel en donker, bij een temperatuur rond de 16 graden.
De ideale koelkast en vriezer indeling
De slimst manier om je koelkast en vriezer in te delen, zie je in onderstaande afbeelding van het Voedingscentrum. Zij hebben ook een online bewaarwijzer, met tips voor meer dan 2.000 producten.
Met deze tips blijft je eten langer vers en geniet je optimaal van je boodschappen! Heb jij nog slimme koelkasttrucs? Deel ze in de reacties!
Lees op PlusOnline meer bewaartips voor de koelkast en vriezer, over feiten en fabels over de koelkast én feiten en fabels over de vriezer.
- PlusOnline
- Voedingscentrum