Een aanval van hyperventilatie is meestal ongevaarlijk, maar wel heel beangstigend. Gelukkig is er meestal goed wat aan te doen. Deze apps helpen je om beter te ademen.
Door stress of angst kan de ademhaling namelijk verstoord raken, vaak zonder dat je het zelf doorhebt. Je ademt dan te snel en soms ook te diep. Hyperventilatie, heet dat. Hoewel het lichamelijk geen kwaad kan, vinden mensen de lichamelijke klachten die ze hierdoor kunnen ervaren vaak heel naar.
Deze apps helpen je om beter te ademen als je gestresst bent, of benauwd door een aanval van hyperventilatie.
Prana Breath
Mooie app, met vormgeving met een paarse illustratie. Deze app heeft 8 ademoefeningen. Je ziet en hoort bij je wat je moet doen: inademen, vasthouden, uitademen of pauzeren. Je kunt zelf instellen hoe lang je oefening duurt. Kies bijvoorbeeld voor ‘tegen spanningen’, als je last hebt van hyperventilatie.
Download de app hier.
NFP adem app
Deze adem-app is wat minder mooi dan de Prana Breath app, maar hij is wel heel doortimmerd. Hij is namelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek. De oefeningen zijn heel duidelijk. Je ziet een groene bal krimpen bij het uitademen en een rode bal groeien bij het inademen. Het handige van de NFP adem app is dat je eenvoudig de frequentie kan aanpassen. Zo kun je de ademtraining langzaam opbouwen. Als je normaal vijftien keer per minuut ademt, is het niet verstandig om meteen met acht keer te gaan oefenen. Begin dan met bijvoorbeeld met twaalf en verlaag het tempo gaandeweg steeds iets.
Download de app hier voor Android en hier voor iOS. Klik op ’consumenten’ en daarna op ‘ademoefening’.
The breathing app (van yogi Edwin Stern)
Deze app opent net als de NFP Adem app met een bal die groeit en krimpt op het (gewenste) ademritme. Als je de bal naar links swiped krijg je meer mogelijkheden. Je kunt de adem aftellen, of op geleide van muziek in- en uitademen.
Download de app hier voor Android en hier voor iOS.
De mindfulness coach-app van VGZ
Deze app heeft meerdere ademhalingsoefeningen. Bij deze app zie je geen aanwijzingen op het scherm voor hoe snel of langzaam je moet ademen. Je hoort een stem die je begeleidt. Je leert op te merken op welke manier je eigenlijk ademt en hoe je meer ontspannen adem kunt halen.
Download de app hier.
Meer lezen over hyperventilatie? Vanaf 23 mei ligt Plus Magazine van juni in de winkel. Lees hierin alles over hyperventilatie in een interview met Psychosomatisch fysiotherapeut Fokje de Wit.