De WMO: Wat u moet weten

Man en vrouw zijn thuis bezig met papierwerk aan bureau
Getty Images

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, kortweg Wmo, is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse sociale wetgeving. Deze wet is in 2007 in werking getreden en heeft als doel om mensen te ondersteunen bij het leven in de maatschappij, vooral als zij dat niet zelfstandig kunnen. Dit kan het gevolg zijn van een beperking, chronische ziekte of ouderdom.

Wat houdt de Wmo in?

De Wmo - Wet Maatschappelijke Ondersteuning - richt zich op het verbeteren van de zelfredzaamheid en participatie van inwoners. Dit gebeurt door het aanbieden van verschillende vormen van ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, en dagbesteding. Het idee is om mensen in staat te stellen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving. 

Bent u onvoldoende zelfredzaam of kunt u niet goed meedoen in de maatschappij? En kan uw netwerk ook niet bijdragen? Dan is de gemeente verplicht ondersteuning te bieden.

Officieel heet deze wet Wmo 2015. In de wet staat niet wat voor soort voorziening dit moet zijn. Dat kan een maatwerkvoorziening of een algemene voorziening zijn. In een onderzoek (meestal een gesprek) stelt de gemeente met u vast wat u nodig heeft. Voor sommige voorzieningen geldt een eigen bijdrage.

Wie heeft recht op financiële ondersteuning?

Niet iedereen kan zomaar een beroep doen op de Wmo. U komt in aanmerking voor ondersteuning als u zorg nodig heeft die niet door uzelf of uw omgeving kan worden geboden. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor ouderen of mensen met een handicap. Daarnaast zijn er ook specifieke regels voor jongeren met een beperking. Het is goed om te weten dat de gemeente de uiteindelijke beslissing maakt over wie recht heeft op ondersteuning.

Hoe vraagt u Wmo-ondersteuning aan?

Het Wmo-loket of het sociale wijkteam van uw gemeente geeft u meer informatie over de Wmo. En helpt u bij de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo. U kunt bij uw gemeente ook vragen naar de gratis cliëntondersteuning.

Het aanvragen van Wmo-ondersteuning begint meestal met het indienen van een aanvraag bij uw gemeente. Dit kan vaak online, maar u kunt ook persoonlijk langsgaan. U moet een gesprek voeren met een consulent die uw situatie beoordeelt. Vergeet niet dat u wellicht documenten moet aanleveren, zoals medische verslagen of bewijs van uw financiële situatie. Als u bent goedgekeurd voor ondersteuning, wordt er samen met u gekeken welke hulp het beste bij uw situatie past.

Auteur