Alles wat je móet weten over de wasdroger
Wat voor soorten wasdrogers zijn er eigenlijk? Is iedere wasdroger geschikt voor ieder huishouden? En zijn ze schadelijk voor mijn kleding? PlusOnline onderscheidt de feiten van de fabels over je wasdroger in dit verhelderende artikel!
Lees ook:
Wasgoed slijt sneller in de droger
FEIT (met een grote MAAR)
Katoen dat op 60 ⁰C gewassen mag worden kan zonder problemen in de droger. Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in.
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet. Met de hand wassen en drogen in de lucht is vanzelfsprekend beter voor het behoud van de kwaliteit van de kleding, maar zeker met minder kwetsbaar wasgoed heeft de wasdroger hetzelfde effect als een wasmachine. En de meeste mensen stoppen het merendeel van hun kleding ook in de wasmachine. Alles dan maar met de hand wassen kost natuurlijk ook een heleboel tijd.
Wasgoed dat ik buiten uithang, ruikt frisser en is schoner dan wasgoed uit de droger
FEIT
Het is niet alleen goedkoper (want je bespaart op je kosten) maar zonlicht maakt de was ook schoner. De uv-straling doodt bacteriën die zich in onze was kunnen ophopen. En de wind houdt kreuken uit uw was, zodat u minder strijkwerk heeft. Drogen in de volle zon heeft nog een voordeel: wit wasgoed wordt nog witter. Het uv-licht werkt als een natuurlijk bleekmiddel, dat kleurstof in vlekken afbreekt.
Maar overdaad schaadt. Uiteindelijk zorgt uv-licht ook voor zwakkere vezels in de stof. Laat de was dus niet dagenlang buiten hangen, maar haal hem binnen als hij droog is. Witte kleren van wol en zijde kunnen gelig worden van teveel zonlicht en bonte was kan erdoor verbleken. Droog gekleurde kleding dus liever binnenstebuiten! Handdoeken aan de lijn worden vaak stijf en moeilijk te vouwen. Die kun je beter eerst 10 minuten in de droger stoppen, om ze daarna alsnog uit te hangen in de zon.
De ene wasdroger is de andere niet
FEIT
Er zijn eigenlijk vijf soorten wasdrogers:
- Luchtafvoerdrogers; met een luchtslang
- Condensdrogers; aangesloten op een waterafvoer, óf met een wateropvangreservoir dat je zelf moet legen
- Warmtepompdrogers; condensdrogers met een energiezuinige techniek.
- Gasdrogers: gasaansluiting vereist
- Was-droogcombinaties; 2 technieken in 1.
Luchtafvoerdrogers en condensdrogers waren vroeger de standaard, maar deze zijn volgens de Consumentenbond niet langer een optimale keuze. Een gemiddelde condensdroger van 5 jaar oud verbruikt per jaar 40 euro meer dan een nieuwe warmtepompdroger met label A++. Warmtepompdrogers verbruiken namelijk maar liefst 60% minder energie dan luchtafvoer- en condensdrogers. Ze hebben alleen wel een hogere aanschafprijs én een langere droogduur, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt. Dat verkleint echter wel het risico op slijtage en krimp. Nog een ander nadeel: warmtepompdrogers zijn complexere apparaten en bevatten ook meer onderdelen die kapot kunnen gaan. Ook zijn ze niet allemaal even stil in het gebruik.
Een gasdroger verwarmt de lucht met gas. Dit is sneller en efficiënter dan verwarmen met elektriciteit. Gaswasdrogers zijn ongeveer zo zuinig als warmtepompdrogers, maar zo snel als een luchtafvoerdroger. Echter, je moet een gasaansluiting hebben in je washok, ze zijn duur in aanschaf en het aanbod is klein.
Was-droogcombinaties winnen aan populariteit. Wassen met zo’n combi-apparaat is in principe even duur als met een reguliere wasmachine. Toch verbruikt een was-droogcombinatie nog altijd meer water en stroom dan een afzonderlijk droogapparaat.
Dankzij de nieuwste drogers worden alle stoffen even snel droog
FABEL
Als dunne, dikke en meerlaagse stoffen tegelijkertijd worden gedroogd, zullen ze in verschillende mate drogen. Om alles even droog te krijgen, kun je doorgaans beter materialen van hetzelfde type stof en structuur combineren.
Er zijn verschillende gradaties in ''droogheid''
FEIT
Alle drogers hebben programma's voor katoen en synthetische was. Bovendien is er vaak een keuze voor droogtegraden zoals extra droog, kastdroog en strijkdroog. Extra droog is geschikt voor dikker wasgoed. Bij strijkdroog is het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk strijkt. Sommige kleding kun je beter niet op hoge temperatuur drogen, lees goed het label. Alle drogers hebben de mogelijkheid om te drogen op een lagere temperatuur.
Iedere wasdroger is geschikt voor ieder gezin
FABEL
De capaciteit van wasdrogers verschilt onderling enorm. Je kunt er vaak 6, 7, 8 of zelfs 9 kg was in kwijt. Een grote wasdroger is handig als je veel was hebt of grote stukken wasgoed zoals een tweepersoondekbed. Als je zo’n grote trommel doorgaans niet vol krijgt dan kun je beter kiezen voor een kleinere. De meeste wasdrogers drogen het zuinigst (dus goedkoopst) met een volle trommel. Maar ook weer niet propvol, want dan raakt de was gekreukt.
Wil je een wasdroger kopen? Het is handig om je wasgoed dan eens een keer te wegen. Ga een keer met een volle en lege wasmand op een weegschaal staan. Het verschil is het gewicht van je was. Tel er vervolgens zo’n 2 kg bij (anders moet je erg proppen om alle was in de wasdroger te krijgen) en je hebt een idee van de capaciteit die je nodig hebt.
Richtlijnen voor de keuze van de capaciteit:
- 1 of 2 volwassenen: 6 of 7 kg
- Gezin met 1 of 2 kinderen: 7 of 8 kg
- Gezin met 3 of meer kinderen: 8 kg of groter
Een wasdroger heeft geen enkel onderhoud nodig
FABEL
Ook een wasdroger moet wel degelijk onder handen genomen worden. Bijvoorbeeld het pluizenfilter, de condensbak en de warmtewisselaar. Het wordt uitgelegd in deze video van de Consumentenbond.
Bronnen:
Consumentenbond