Over koken op inductie bestaan veel misverstanden. Bang voor aangebrande aardappels, geen zin om nieuwe pannen te kopen en een lekker lapje suddervlees kun je met zo’n glazen plaat ook wel vergeten. PlusOnline zet de feiten op een rij.
Koken op inductie is volgens velen het beste alternatief voor koken op gas. En mede doordat gas alleen maar duurder wordt, wint de inductieplaat snel aan populariteit. Koken op inductie is heel makkelijk en ook nog eens veiliger dan koken op gas. En dan hebben we het nog niet eens over het schoonhouden van zo’n inductieplaat…
Koken op inductie: hoe werkt dat?
Koken op inductie werkt met magnetische velden en zo’n veld zorgt ervoor dat de ijzerdeeltjes in de bodem van de pan gaan trillen, waardoor de pan warm wordt. De inductieplaat zelf blijft koel. Haalt u de pan van de inductieplaat, dan wordt er geen warmte meer gegenereerd. Wel is de plaat nog heel even warm, maar die warmte is afkomstig van de onderkant van de pan, niet van de plaat zelf.
Wat is het verschil tussen inductie en keramisch?
De verwarmingszones van de keramische kookplaat worden heel heet en blijven ook nog een tijdje heet als u de pan eraf haalt. Het risico op brandwonden is dus aanwezig. Omdat de keramische kookplaat veel minder snel afkoelt, is koken op keramisch minder nauwkeurig: het lijkt nogal op koken op het aloude elektrische kookplaatje. Verder verbruikt de keramische kookplaat zo’n 30 procent meer energie dan de inductieplaat.
Gas of inductie: veiligheid
Bij koken op gas kookt u met open vuur en dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Een wijde mouw die net iets te dicht bij het vuur komt, een ovenhandschoen die nog op het fornuis lag – het gebeurt vaker dan u denkt. Daarnaast is er nog het gevaar van de vlam die in de pan slaat. Verder heeft u te maken met gas en dus met gasleidingen en -aansluitingen waarin een lek kan ontstaan. Wanneer u op inductie kookt, loopt u deze risico’s niet, simpelweg omdat er bij inductie geen vuur of gas komt kijken. Wel kan de magnetische straling van de inductieplaat gevaar opleveren voor mensen met een pacemaker. Bij normaal gebruik en normaal onderhoud is de inductiekookplaat echter veilig. Heeft u een pacemaker en twijfelt u over de aanschaf van een inductieplaat? Raadpleeg dan uw cardioloog of de pacemakertechnicus .
Gas of inductie: de kosten
Op het moment van schrijven (2019) is koken op gas nog goedkoper dan koken op inductie. Maar… de gasprijs gaat de komende jaren fors stijgen, terwijl de prijs voor elektriciteit daalt. Wat u ook moet meenemen in uw overwegingen, zijn de aanschafkosten. Tegenwoordig koopt u al een nette inductiekookplaat vanaf ongeveer 250 euro – niet veel duurder dan een keurig gasfornuis. Let wel even op de aansluiting: omdat inductie veel vermogen nodig heeft, maken veel inductieplaten gebruik van een zogeheten perilexaansluiting. Hiervoor zijn een aparte stekker, een apart stopcontact en een aparte groep in de groepenkast nodig – de complete installatie hiervan kost zo’n 600 euro. Er zijn echter ook al inductiekookplaten waarvoor u geen extra groep in de meterkast nodig hebt.
Inductie: nieuwe pannen?
Vroeger werd nogal eens gezegd dat u altijd nieuwe pannen moest aanschaffen om op inductie te koken. Dat is echter lang niet altijd het geval. Om op inductie te koken, moet de pan van magnetisch materiaal zijn gemaakt. Weet u niet zeker of uw pannen geschikt zijn, kunt u dat heel eenvoudig testen: houd daarvoor een magneetje tegen de onderkant van de pan. Blijft de magneet plakken, dan is de pan geschikt voor inductie. Verder is het wel belangrijk dat de pan een vlakke bodem heeft. Een kromgetrokken pan maakt namelijk te weinig contact met de inductieplaat, waardoor er geen warmte kan ontstaan. Controleer de onderkant van uw pannen ook nog even op beschadigingen, anders zit u straks met een inductieplaat met krassen. Koopt u nieuwe pannen, let dan op het symbool ‘geschikt voor inductie’ – dit wordt aangegeven met een liggende spiraal.
Sudderen, grillen en braden op inductie
Koken op inductie is heel goed vergelijkbaar met koken op gas, omdat de kookzones zo direct reageren op het hoger en lager zetten van de temperatuur. Inductie is zelfs nog nauwkeuriger te regelen dan het gasfornuis. Sudderen op een inductieplaat is dan ook geen probleem: u kunt uw braadpan urenlang op een lage stand op de plaat laten staan. Grillen op een inductieplaat is ook geen probleem, zolang de grillpan maar magnetisch is en niet is kromgetrokken. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor uw koekenpannen en zelfs voor de (gietijzeren) poffertjespan: zolang ze maar magnetisch zijn en niet te veel zijn kromgetrokken, kunt u er op inductie prima mee uit de voeten.
Gas of inductie: gemak
Laten we eerlijk zijn: het gasfornuis is nu eenmaal een onding om schoon te maken. Dat kunnen we van een inductieplaat niet zeggen: een vaatdoek in een warm sopje, daarna afnemen met een theedoek – meer werk is het niet. Ook qua kookgemak wint de inductieplaat het van het gasfornuis: inductie is veel nauwkeuriger als het gaat om het regelen van de temperatuur. Verder werken veel inductieplaten met zogeheten flexzones, waardoor de bodem van de pan in z’n geheel wordt verwarmd – ook als die pan een ovalen vorm heeft. Dat komt het eindresultaat natuurlijk zeer ten goede.
Tot slot is de inductieplaat voorzien van een slimme timer – een ingebouwde kookwekker dus.
Bronnen:
Consumentenbond
Milieucentraal