Hoe zit het met parkeren?
Een scootmobiel is een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig. U mag ermee rijden op het voetpad, het fietspad en op de rijbaan. Maar niét op autowegen en snelwegen, dat is veel te gevaarlijk. En hoe zit het met parkeren?
Ja, u mag uw scootmobiel parkeren op een openbare gehandicaptenparkeerplaats. Al is er wél een kanttekening: u moet de scootmobiel nodig hebben omdat u daadwerkelijk slecht ter been bent. Voor degenen die niét gehandicapt zijn en toch in een 45-km voertuig rijden, geldt deze vrijheid om te parkeren niet. Een gehandicaptenparkeerplaats is herkenbaar aan de witte P met rolstoelsymbool op een blauwe achtergrond.
Aanvragen parkeerkaart
Een gehandicaptenparkeerkaart is er in twee vormen: de bestuurderskaart en de passagierskaart. U vraagt de kaart aan in de gemeente waar u woont. Een keuringsarts doet medisch onderzoek en bepaalt of u voldoet aan de eisen: u moet langer dan een half jaar aan een rolstoel gebonden zijn of aantoonbaar niet meer dan honderd meter zelfstandig kunnen lopen. Een Nederlandse gehandicaptenparkeerkaart is een Europees document en is geldig in alle Europese lidstaten. Hoe lang de kaart geldig is, verschilt per gemeente. U moet de kaart in ieder geval iedere vijf jaar verlengen. De kosten van de parkeerkaart en de medische keuringverschillen per gemeente. Sommige gemeenten geven een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). En in sommige gemeenten is de kaart gratis voor mensen met een laag inkomen.
Waar mag ik parkeren?
In ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten mag u met een gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op een gewone parkeerplaats met parkeermeter. Goed opletten dus, want in de overige gemeenten moet u wél betalen bij de parkeermeter. Net als voor de reguliere parkeerplaatsen geldt voor gehandicaptenparkeerplaatsen soms een maximale parkeerduur. Is dat geval moet u een parkeerschijf gebruiken. U mag zelfs parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Daarbij geldt wel dat u altijd een parkeerschijf moet gebruiken, omdat u op deze parkeerplekken niet langer dan drie uur mag staan. Ook moet het parkeren rechtstreeks verband houden met het vervoer van een gehandicapte.
Verkeersregels voor de scootmobiel
Rijdt u op een voetpad? Dan bent u voetganger en moet u zich houden aan de regels voor voetgangers. Dit geldt ook in een winkelgebied. Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op een fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden, buiten de bebouwde kom is dit 40 kilometer per uur. Op de rijbaan is de maximum snelheid 45 kilometer per uur. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom.